dimecres, 12 de juliol del 2017

Llibreria a Blanes: Ça Trencada


Fa 27 anys que estiuejo a Blanes. Hi tenim una segona residència. En aquests anys he pogut veure evolucionar la vila, adaptant-se a les necessitats dels temps canviants, mantenint el turisme com a un dels eixos de la seva riquesa pero sense abandonar mai als propis habitants, fent que sigui un lloc comode, mantenint tradicions, fent cultura en la mida de les seves possibilitats tenint un comerç extens i variat on tot hi te cabuda des de l' oferta mes econòmica fins a la més exclusiva.


«...en Blanes no hay fantasmas sino pura energía. Ya no recuerdo cuando llegué aquí. Solo sé que fue en tren y hace muchos años. Juan Marsé, en “Últimas Tardes con Teresa”, convirtió Blanes en el paraíso incalcanzable de todos los Julien Sorel de España. Yo leí la novela en México y la sonoridad de la palabra (que viene del latín Blanda) me subyugó. Todos somos el Pijoaparte, pero yo nunca sospeché que un día llegaría a Blanes y que ya nunca más desearía marcharme...».
«La selva marítima» Roberto Bolaño







Cada any celebrem l' aniversari del meu marit a Blanes. La data del seu naixement coincideix amb la festa major de Sta Anna. Cada any li he comprat un llibre pel seu aniversari en una de les dues llibreries de sempre que hi ha al centre, no són els únics llibres que hi he comprat. Quan els meus fills eren petits també escolliem contes i àlbums illustrats i jo em regalava d' avançat algunes novel.les pel meu aniversari que cau a principis d' agost.

Sempre havia pensat, però, que Blanes es mereixia una llibreria amb caliu, on poder passar una estona remenant embadalit les novetats, els clàssics, les rareses minoritàries, els grans èxits editorials...

Fa dos anys que aquest lloc existeix. Es diu Ça Trencada i és una llibreria molt i molt recomenable.



Esta situada en un carrer paral.lel al passeig de mar quan t' hi apropes la marinada et saluda i t' omple de salobre que per mi és un dels luxes gratuits que tenim la gent que trepitgem litoral i no es per ser chauvinista però el litoral mediterrani té una olor i un regust molt especial.



És un local tancat ,per suposat, pero alhora obert. Us poso unes imatges i ho entendreu:




Convida a entrar-hi.

En aquest mateix lloc havia comprat algun cantir i algun mussol per altres col.lecions (us he dit alguna vegada que sóc quasi coleccionista compulsiva?). Abans de vendre-hi peces de fang havia estat peixeteria (la qūestió del peix de Blanes mereix una entrada per si mateixa, és indescriptible ) i el net dels peixeters, en Xavier, va decidir fa dos anys apostar per aquesta llibreria tan especial.

Des d'aquest humil blog vull felicitar-lo per la seva valentia. La seva i la de la seva família. Hagués pogut apostar per un altre tipus d' establiment amb més sortida: bosses de pell, sabates, souvenirs, roba, restauració, articles naútics... i no, ho ha fet per un lloc encantador, expositor i generador de cultura.
Quinzenalment els dissabtes s' hi celebren tastets de lectura. No he assistit a cap però intentaré fer ho d'ara endevant. He parlat amb gent que viu tot l' any a Blanes i estan molt contents amb la nova llibreria, que ja han fet seva. I no només pels habitants de la vila, és referencia també per persones dels pobles del voltant que no troben a prop seu establiments d' aquest tipus. Ara ja no els cal anar a Barcelona o Girona per gaudir de la bona tria i el millors consells d'un llibreter enamorat dels llibres i la lectura.

Ep, frikis dels punts. També tenen un punt de llibre deliciós amb les adreces:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada