dijous, 18 d’octubre del 2018

Toulouse-Lautrec y el espíritu de Montmatre



Els carrers, els cabarets i els cafès del barri de Montmartre van ser l'escenari d'una explosió creativa, marcada per la bohèmia i l'avantguarda de la mà de joves artistes i intel·lectuals que van desafiar l'ordre establert. Henri de Toulouse-Lautrec (Albi, 1864 - Château Malromé, 1901) i altres artistes com Vincent van Gogh, Jean-Louis Forain, T. A. Steinlen, Pierre Bonnard o Édouard Vuillard van contribuir a aquesta florida d'un moviment trencador al marge de la burgesia.


L'exposició, que consta de més de 350 obres amb préstecs internacionals de col·leccions públiques i privades, representa un viatge pel París bohemi d'entre segles. Una mostra pluridisciplinària per comprendre el paper fonamental que l'esperit de Montmartre va tenir en el desenvolupament de l'art modern, i la manera en què Toulouse-Lautrec i els seus contemporanis van influenciar en l'evolució de la producció artística efímera: cartells, il·lustracions, impressions i dissenys, que van expandir a nous públics l'esperit bohemi i les creacions artístiques.(web CaixaForum)

Val la pena veure l'exposició que ofereix CaixaForum fins el 20 de gener. 

Un detallet que no té res a veure amb l'exposició però que m'ha arribat a l'ànima: el revers dels punts i les postals són amb l'idioma de l' imperio. Potser aviat anirem al CajaForum o CajaForo.


L'exposició està muntada de forma escenogràfica i hom pot copsar els diferents ambients exteriors i interiors del Montmatre bohemi del tombant de segle.




És evident al llarg de tota la mostra l'esperit d'avantguarda, trencador i antiacademicista que els artistes del moment van adoptar. Hi són presents, a banda de les mostres pictòriques, altres arts que fins el moment no havien estat considerades com a tal: les il·lustracions de premsa, els cartells, els anuncis, les caricatures. Un esclat íntimament relacionat amb la reproducció seriada i la comunicació de masses.
Hi són presents l'humor, la ironia, la sàtira, la crítica i espectacles que prenent un lloc rellevant que no havien tingut fins el moment com són el teatre d'ombres, els titelles i el circ.




Al vestíbul, amb les obres “Ambient espacial” de Lucio Fontana i el mural “Splat” de Sol LeWitt, una copeta de cava per celebrar la inauguració.


I punts i postals:












1 comentari: