dijous, 6 de setembre del 2018

Tòmiris



Tomiris (Tomyris, Τόμυρις) fou una reina dels massagetes.

Segons Heròdot quan Cir II el Gran volia sotmetre als massagetes (530 aC) va enviar una ambaixada a la reina vídua Tomiris, i li va oferir matrimoni. La reina va rebutjar indignada i Cir va creuar poc després l'Araxes i va envair el seu territori.

Tomiris li va enviar a Cir un ambaixador, comminant-lo a no fer aquest acte injust i que si ho feia li presentaria batalla on el rei persa decidís: al riu, a un lloc a tres dies endins o en un punt a decidir quan fos ben endins. Cir va optar per aquesta possibilitat i per un estratagema va capturar a Espargàpises, fill de Tomiris. La reina va demanar el seu alliberament però Espargàpises es va acabar suicidant.

Finalment Tomiris va presentar la batalla i els perses foren derrotats i el mateix Cir va trobar la mort (4 de desembre del 530 aC. (Viqui)





Tòmiris també és el nom d'una nova llibreria del barri de Sagrada Família. Bé, nova, nova... ja fa uns mesets que funciona.

La llibretera, l'Elena González és tota energia, una persona lligada de fa molt temps al món del llibre i que s'ha plantejat el repte de tirar endavant una llibreria ni gran ni petita, ni antiga ni moderna, una llibreria! de mida humana, càlida, amable, on et sents bé, on la selecció del material és diversa i acurada.



Hi fan presentacions de llibres, debats...



Hi té la parada del bus 19 a la porta mateix i es troba a dues mançanes del metro Sagrada Família. Val la pena visitar-la.



En Joan de Déu Prats li va fer un llibret de presentació on podem conèixer el paper de Tòmiris a la història i el lligam amb els gots, en paraules de l'autor aquell poble predecessor dels bàrbars que senyorejaven Barcelona.


I també hi ha punt:








2 comentaris: