dimarts, 25 de desembre del 2018

Barcelona-Nadal

Els dies de Nadal m'agrada anar a veure els pessebres de Barcelona. Com a mínim el de Plaça Sant Jaume i el del pati del Museu Marès. Enguany i ja que hi era per la zona volia ampliar la visita al Archivo de la Corona de Aragón, que cel.lebra els 700 anys d'història. Doncs bé, en ser dilluns, dia de Museus tancats em vaig haver de conformar amb la plaça Catalunya, pati del Lloctinent i Plaça Sant Jaume. 
El pessebre tradicional i l'exposició de l'arxiu quedaran per després de festes.

Amb el títol UNA PLAÇA CATALUNYA DE CONTE! FEM NADAL entrem a La Ciutat del Somriures

Un conte i un Nadal que tenen un protagonista,el Senyor Hivern: un titella gegant que recorre la ciutat atrapant imatges i sons per teixir històries llargues i boniques i que escalfen com jerseis! I que també atresora el Gran Llibre de les Coses Petites.

Així de carregat arribarà a la plaça Catalunya el 21 de desembre, on restarà fins al 4 de gener. Com en un particular taller de Gepetto, el Senyor Hivern prendrà vida a certes hores del dia en una proposta escènica de la companyia Efímer que fascinarà petits i grans. En diferents sessions diàries, el nostre personatge travessarà la plaça per arribar a l’escenari central, on protagonitzarà un espectacle en què també participarà el Gran Llibre de les Coses Petites i al qual, amb la fosca, se sumaran les Fonts Bessones amb tota la seva llum i tots els seus colors.

I així, durant tot Nadal, la plaça Catalunya esdevindrà la Ciutat dels Somriures: amb un gran bulevard de somni, un teatre, una llibreria, una botiga d’esports i, no podia faltar-hi, una botiga de joguines! En aquests espais màgics hi passaran coses: una àmplia proposta d’activitats lúdiques, escèniques i esportives per a petits i joves.

 M'agrada que la plaça Catalunya estigui presidida per un llibre gegant.






L'espai de la memòria i la llibreria van ser els meus preferits. Hi fan pensar a banda de gaudir i, en una proposta dedicada sobretot a la canalla, trobo que és molt encertat:


Algú va dir que la trobada afortunada d’un bon llibre pot canviar el destí d’una ànima. A l’espai de la llibreria cada llibre és un viatge que, si bé no pretén canviar el destí de cap ànima (encara que ho podria fer!), sí que ofereix la possibilitat de convidar-la a un univers fascinant. Aquí podreu gaudir de la lectura. També trobareu les imaginatives propostes de Marga Socias i el seu llibre de les adreces.











Passa el mateix amb l'espai dels somnis i la memòria:



Sense oblidar els jocs, el teatre


I ara el pessebre de Sant Jaume. 



Ara, abusant de la paciència de qui llegeix aquestes línies vull fer una petita introducció. Ja fa anys que les propostes dels artistes triats per l'Ajuntament de Barcelona són transguessores, bé, és el que toca i el que cal. Ja tenim el pessebre del Marès i milions de pessebres més escampats per tota la geografia catalana que són tradicionals i preciosos, però el pessebrisme, que és per dir-ho d'alguna manera un art petit es nodreix de petits i petites artistes:  escultors i escultores, escenogàfes i escenògrafs, poetes i poetesses de la tradició... I l'art, no ha de ser també transgressor? recordem que els primers impressionistes, el cubisme de Picasso, el futurisme, el dadaísme i tants d'altres corrents artístics van ser transgressors i van horroritzar a una bona part dels seus coetanis. Jo no em mouré de casa per anar a Sant Jaume per veure un muntatge fet amb figuretes d'Olot, Múrcia o made in China. Vull que un artista em conmogui  amb una proposta original i dit això us  mostro les fotos:











A un costat de la plaça l'arbre:

I aquesta passejada va tenir premi:







































2 comentaris:

  1. Osti nena que maco !!! A Barcelona teniu de tot...
    Enhorabona per poder gaudir de tanta cultura i diversitat. Així dóna gust passejar pels carrers.
    Montse

    ResponElimina
  2. I com ara marxo al poble uns dies m'amaro de Barcelona en pla intensiu. Per anar baixant torrons

    ResponElimina