dissabte, 28 de març del 2020

Posant ordre. El gat negre i la grip espanyola




El famossíssim Tournée du Chat Noir de Steinlen (1896). Anunci del cabaret de Rodolphe Salis a Montmartre.


La majoria de les postals que acompanyen els punts dels duos que us vaig mostrant van ser comprades a una venedora del Mercat de Sant Antoni, fa més de trenta anys, les seves postals eren les meves preferides. Venien de París, del Musée de l'Affiche, avui en dia em sembla que integrat al MAD, Musée des Arts Décoratifs, al 107 de la Rue de Rivoli.




Uns vint anys més tard de l'aparició d'aquest gat,  el món va patir la pandèmia de la grip espanyola, es calcula que van morir més de 50 milions de persones i que van resultar infectades 500 milions (la població  total era de 1600).







A Barcelona hi ha va haver uns 150.000 afectats i uns 6.000 morts, encara que és impossible saber les xifres exactes. Només el 9 d’octubre del 1918 es van registrar 900 defuncions.

A més de la manca de tractament, no es disposava encara d'antibiòtics, les autoritats, al principi, van tenir una postura dubitativa. Van trigar molt a donar les primeres directrius per ordenar la desinfecció i el rec, això va provocar una ràpida expansió i una mortalitat molt elevada. La ciutat no donava a l'abast per atendre els malalts i enterrar els morts. XD
(Font: betevé)





1 comentari: