dimecres, 28 d’abril del 2021

La Rambla del Clot

 


Al Clot hi ha una Rambla que no existeix, aquest nom li va posar Pasqual Maragall al 1991 quan es va inaugurar la prolongació del carrer Aragó més enllà de la Meridiana.

Vaig estudiar COU a l'ETP Clot. Darrera de l'edifici de l'escola hi havia un gran solar, allà havia pujat a la moto d'algun company, allà xerràvem, enraonàvem i més coses que no explicaré ara. També era l'espai on es posava la fira quan es celebraven les festes del barri, per Sant Martí.
Ara aquell immens solar és la Rambla del Clot.

Em van agradar molt les pajaritas que hi van posar, sense saber quina era la raó de la seva presència, fa poc que em vaig assabentar.

Són un petit homenatge a Ramón Acín, artista, escriptor, professor de dibuix de l'Escola de Mestres d'Osca i destacat militant anarcosindicalista , afusellat a Osca l'agost de 1936. Malgrat Acín es va lliurar a les noves autoritats per tal que no matessin la seva dona, la barcelonina Conxita Monras, els van assassinar tots dos.
Són una rèplica de les que es troben al parc principal, o de Miguel Servet, d'Osca, on van ser col·locades el 1929.

Ramón Acín les va concebre per encàrrec de l'Ajuntament d'Osca per tal de presidir un espai del parc, encara en construcció, destinat als jocs dels nens, que encara es conserva i s'utilitza com llavors. A l'altra banda es troba encara l'edifici de l'Escola de Mestres, edificada poc temps abans, i que ara és la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Saragossa.
 
Si algú vol més informació que cliqui aquí 

Jo també vull retre un petit homenatge a en Ramón i a tants i tantes innocents als quals els va ser manllevada la vida pels feixistes del 36, del 37, del 38, del 39, dels 40...els avis i rebesavis dels feixistes actuals, gent que només sap argumentar amb les armes i la mort.







5 comentaris:

  1. Lluís Filella Carballo28 d’abril del 2021, a les 23:30

    Molt d'acord

    ResponElimina
  2. Conec les de Osca però no les de Barcelona. Moltes gràcies per la informació.
    Qué maques les de puntes al coixí!
    Ptns.
    IRATI

    ResponElimina
  3. Siempre se aprende algo nuevo contigo. ¡Preciosas esas pajaritas de bolillos!
    Ptnts

    ResponElimina
  4. No conec aquestes escultures, però m'ha agradat molt la história, tampoc la sabía. Uf !!! quantes coses no sabem !...

    ResponElimina