dimecres, 29 de maig del 2024

Aborigens australians


A mitjants dels cinquanta, el Regne Unit amb la complicitat d' Austràlia va dur a terme  un seguit de proves nuclears al sud del continent australià on vivien diverses tribus d'aborigens.
No va ser fins el 2014 que aquestes terres van ser restituïdes als seus pobladors. 
El producte de la venda d'aquests punts de llibre es destinava a les comunitats aborígens.

 














diumenge, 26 de maig del 2024

BOEKHANDEL BIJLEVELD

Boekhandel Bijleveld  es una librería independiente ubicada en Janskerkhof 7 desde 1865, en el corazón del centro histórico de Utrecht. La librería ofrece una amplia selección de ficción holandesa e inglesa y los mejores libros para niños. También damos mucho espacio a la historia, la filosofía, la actualidad, la naturaleza y la ciencia, el arte y la literatura sobre literatura. Por supuesto, estaremos encantados de ayudarle profesionalmente a encontrar el libro adecuado.

Tiene un edificio monumental donde se exhibe mejor nuestra colección. Elegimos invertir nuestro tiempo, conocimientos y habilidades en la tienda de Janskerkhof y por eso no tenemos una tienda online. Por supuesto, es posible realizar un pedido a través de la página web , por correo electrónico y por teléfono, siendo opcional el servicio de entrega a domicilio. Además de nuestro trabajo diario en tienda, también tenemos gran experiencia en el manejo de pedidos institucionales de todos los tamaños y ventas in situ.

Desde sus inicios, la librería ha compartido el edificio con Uitgeverij Erven J. Bijleveld, lo que convierte a Bijleveld en la combinación de librería y editorial más antigua y única existente en los Países Bajos.
















divendres, 24 de maig del 2024

Miquel Barceló







La retrospectiva més completa de l'obra en fang de Miquel Barceló que s’ha fet fins ara a Barcelona

La Fundació Catalunya La Pedrera presenta l'obra en fang de Miquel Barceló (Felanitx, Mallorca, 1957), un dels creadors més destacats del panorama artístic contemporani.

Pintor, escultor i dibuixant, va començar a crear amb fang l’any 1994 a partir d’una estada a Mali durant la qual un vent fort li impedia pintar i dibuixar, ja que cobria de pols els seus treballs. Això el va portar a experimentar amb aquest nou material, fet que el va influir molt i va afectar aspectes centrals de la seva obra. Així, les ceràmiques de Barceló són com una extensió de la seva pintura.

Organitzada de manera cronològica, l’exposició a La Pedrera traça un recorregut per la trajectòria artística de Barceló al llarg de tres dècades de treball, des de les primeres obres africanes, de 1994, fins a la producció més recent. La mostra, amb més de 100 peces, es complementa amb pintures i quadrerns relacionats amb les ceràmiques, a més d’una escultura de bronze al pati de Passeig de Gràcia de La Pedrera.










 

diumenge, 19 de maig del 2024

El carrer Ample, el Palau Martorell i Geisha-Samurai






El carrer Ample es formà a partir de mitjans del segle XIII, durant l’etapa d’urbanització del nou barri de la Mercè. En un document de 1203 el monarca estipulà que en aquell carrer “s’havia de deixar un espai suficientment ample entre qualsevol construcció nova i els edificis ja existents perquè les pedres de molí que es baixaven des de Montjuïc fins al port poguessin passar”, i d’aquí el seu nom. Era un dels principals carrers de la Barcelona antiga, molt distingit per les moltes cases nobles construïdes per la noblesa i on els reis acostumaven a residir en les seves visites a Barcelona.

D’entre les cases importants que allí existiren podem mencionar la casa dels Queralt, comtes de Santa Coloma, situada on avui hi ha el Registre Civil de Barcelona; la casa dels Gualbes, on hi residien reis i prínceps en les seves visites a Barcelona; la casa dels Cardona, la dels Montcada, que presidia el pla de Framenors, la del duc De Somma, etc.

Gràcies a la seva amplada s’hi feien curses de cavalls.

Durant el segle XIX moltes cases foren modificades pels seus nous propietaris, en aquest cas coneguts banquers de la ciutat.

Al barri de la Mercè, quan jo era jove, hi anaven a entrompar-nos. Era el típic lloc de tasques i bars on menjar tapes i veure vins. Afegiem el puntet de sortir a les Rambles, tot vorejant la zona militar, cantant i rient i enfotent-nos d'aquells soldadets que tenien sempre fent la guàrdia. Tonteries de joves...

Avui en dia ni és zona de tapes ni és zona aristòcrata. El que sí és ample, comparat amb els dels voltant, perquè ja el van fer així. És una zona on molts edificis interessants s'han mantingut dempeus, un d'ells el Palau Mornau del qual us parlava en l'anterior entrada i un altre el Palau Martorell.




Doncs al Palau Martorell és on fan l'exposició Geisha Samurai Memòries del Japó:

A través d’una selecció de més de 200 obres, el fantàstic món flotant de l’ukiyo-e aterra al Palau Martorell, un veritable viatge per descobrir l’atmosfera elegant i refinada del país nipó. A més de trobar-s’hi presents els artistes japonesos més prestigiosos de l’època, l’exposició ofereix un panorama complet sobre la vida japonesa del segle XIX a través de l’exhibició d’armadures samurais, quimonos, objectes i fotografies. El recorregut, desenvolupat a través de set seccions, serpenteja entre el persuasiu món femení de les geishes i la llegenda dels fidels guerrers samurais. El món cultural queda immortalitzat en els retrats d’actors i en les escenes del teatre nō i kabuki, i el món de la natura s’idealitza mitjançant la pintura de flors, ocells i paisatges.












Només vaig trobar un duo:


També vaig comprar postals: