diumenge, 19 de maig del 2024

El carrer Ample, el Palau Martorell i Geisha-Samurai






El carrer Ample es formà a partir de mitjans del segle XIII, durant l’etapa d’urbanització del nou barri de la Mercè. En un document de 1203 el monarca estipulà que en aquell carrer “s’havia de deixar un espai suficientment ample entre qualsevol construcció nova i els edificis ja existents perquè les pedres de molí que es baixaven des de Montjuïc fins al port poguessin passar”, i d’aquí el seu nom. Era un dels principals carrers de la Barcelona antiga, molt distingit per les moltes cases nobles construïdes per la noblesa i on els reis acostumaven a residir en les seves visites a Barcelona.

D’entre les cases importants que allí existiren podem mencionar la casa dels Queralt, comtes de Santa Coloma, situada on avui hi ha el Registre Civil de Barcelona; la casa dels Gualbes, on hi residien reis i prínceps en les seves visites a Barcelona; la casa dels Cardona, la dels Montcada, que presidia el pla de Framenors, la del duc De Somma, etc.

Gràcies a la seva amplada s’hi feien curses de cavalls.

Durant el segle XIX moltes cases foren modificades pels seus nous propietaris, en aquest cas coneguts banquers de la ciutat.

Al barri de la Mercè, quan jo era jove, hi anaven a entrompar-nos. Era el típic lloc de tasques i bars on menjar tapes i veure vins. Afegiem el puntet de sortir a les Rambles, tot vorejant la zona militar, cantant i rient i enfotent-nos d'aquells soldadets que tenien sempre fent la guàrdia. Tonteries de joves...

Avui en dia ni és zona de tapes ni és zona aristòcrata. El que sí és ample, comparat amb els dels voltant, perquè ja el van fer així. És una zona on molts edificis interessants s'han mantingut dempeus, un d'ells el Palau Mornau del qual us parlava en l'anterior entrada i un altre el Palau Martorell.




Doncs al Palau Martorell és on fan l'exposició Geisha Samurai Memòries del Japó:

A través d’una selecció de més de 200 obres, el fantàstic món flotant de l’ukiyo-e aterra al Palau Martorell, un veritable viatge per descobrir l’atmosfera elegant i refinada del país nipó. A més de trobar-s’hi presents els artistes japonesos més prestigiosos de l’època, l’exposició ofereix un panorama complet sobre la vida japonesa del segle XIX a través de l’exhibició d’armadures samurais, quimonos, objectes i fotografies. El recorregut, desenvolupat a través de set seccions, serpenteja entre el persuasiu món femení de les geishes i la llegenda dels fidels guerrers samurais. El món cultural queda immortalitzat en els retrats d’actors i en les escenes del teatre nō i kabuki, i el món de la natura s’idealitza mitjançant la pintura de flors, ocells i paisatges.












Només vaig trobar un duo:


També vaig comprar postals:










6 comentaris:

  1. Sigo con la boca abierta ...¡Qué maravilla! 😲

    ResponElimina
  2. Magnífics!! Gràcies per la informació tant interessant.
    Ptns.
    Irati

    ResponElimina
  3. Guauuu. Preciosos los marcapáginas. No conozco el Palau Martorell, tomo nota para la siguiente escapada.
    Bsss

    ResponElimina
    Respostes
    1. a ver si es verdad, que te queda mucha Barcelona por conocer

      Elimina
  4. Preciosa exposición.
    Barcelona da para mucho. Algunas necesitamos empadronarnos para ver lo que se pueda.
    Bcssssssssssssss

    ResponElimina