dissabte, 18 de gener del 2020

BCNegra 2020




Ciutat amagada

Si l’edició passada ens dedicàvem a viatjar de port en port, en aquesta us proposem un viatge sota terra, amb cinc línies de metro que ens porten a conèixer la ciutat, tant la real com la inventada, que s’amaga en els llibres. No la ciutat misteriosa ni tampoc la secreta, sinó l’amagada. S’amaga per por, per generositat tant com per maldat. Per fer mal tant com per preservar un botí, una identitat, un amor, un cadàver. Doble moral, vides paral·leles, desapareguts, veritats inconfessables. A la vida i als llibres són tan necessaris els valents com els covards, els màrtirs com els traïdors, els herois com els delators. Tot és territori de la literatura criminal, un gènere voraç que no té problemes a robar de les neveres d’altres gèneres: fantàstic, gòtic, històric... Hem buscat, trucat, escrit i perseguit els millors autors i autores possibles. Des d’Islàndia fins a Itàlia, des d'Argentina fins a Algèria. Tots volien venir a la ciutat, a BCNegra. Tenim Juan Madrid com a nou premi Pepe Carvalho. I Dominique Manotti, Petros Màrkaris, Yasmina Khadra, Bonnie Jo Campbell o Mariana Enriquez. I els autors de més a prop, és clar: Marc Pastor, Domingo Villar, Núria Cadenes, Toni Sala, Rosa Ribas, Llort, Teresa Solana o Andreu Martín. Hem intentat, un cop més, fer un festival del material del qual estan fets els somnis, un material amagat a la vista de tothom. És la millor manera que només el trobi aquell qui el busqui.(web)



Al Teatrino del Liceu (un dels espais que no es va cremar) es va fer la presentació de la BCNegra d'enguany.


El premi ha estat aquesta vegada per a Juan Madrid.
Concedint-li el premi, el jurat del Pepe Carvalho reconeix Juan Madrid com “un dels fundadors de la novel·la negra espanyola, que va enlluernar l’escena del gènere des de primers de la dècada dels 80 del segle passat. Amb un estil sec, de boxejador precís i directe, atent al ritme, al llenguatge del carrer, adapta camaleònicament les característiques retòriques del hard-boiled nord-americà a les problemàtiques específiques de la nostra història. Ràbia i honestedat, eina política i de denúncia, la seva literatura és altament codificada però mai rutinària i sí expressiva i naturalista, deutora tant de la imaginació del seu autor com de les històries viscudes que esdevenen potents aventis literaris quan les escriu”.

També hem pogut saber com és el cartell, encara que a les banderoles de la ciutat ja s'havien vist uns quants:



A la web podem veure el que poder van ser diferents propostes:



Hem tornat a la gamma de grisos combinats amb un toc de groc.
La novetat d'enguany és que el mateix punt per davant i darrere té continuïtat a la tira groga formant un puzle.



Bona BCNegra!



2 comentaris:

  1. Ui ui, ja s'acosta? estaré al cas i em miraré el programa, a veure si em puc acostar a alguna activitat. Gràcies per la info :)

    ResponElimina
  2. De res, n'hi ha moltes. Jo ja m'he apuntat a una ruta (quan hi vaig li demano el caminador a ma mare). També vull anar a l'acte de la biblioteca Arús y a sentir el Juan Madrid al Saló de Cent i....

    ResponElimina