Aquesta exposició posarà el focus en un dels protagonistes de la col·lecció d’art modern del museu per estirar tots els fils possibles de la seva personalitat contradictòria i dogmàtica, a la llum de la informació inèdita apareguda en diferents arxius i de la contextualització de la seva obra en l’àmbit de l’art europeu d’entreguerres.
Feliu Elias (Barcelona, 1878-1948) és una personalitat polièdrica en la qual conviuen l’Elias pintor, el caricaturista Apa, l’historiador i crític d’art Joan Sacs i, fins i tot, el “Dimoni Verd”, un altre dels seus àlies quan signa articles sobre tècnica i oficis de la pintura.
L’exposició presentarà una síntesi de la seva activitat creativa, centrant-se molt especialment en la seva pintura de pinzellada miniaturista que dins un realisme màgic exalta per igual el seu àmbit familiar -una humil bombeta, un ou ferrat, una toile de Jouy, una cadira isabelina o un morter- que les seves filles o passions artístiques, com ara la pintura holandesa, Alfred Sisley o la ceràmica xinesa. Es tracta d’una pintura que no està subjecta a grans evolucions tècniques, que es manté impassible i fidel a unes temàtiques concretes al llarg de tot el seu itinerari vital, i que irradia la seva predilecció per la cultura material.
L’exposició mostrarà l’itinerari vital en relació amb els viatges artístics i els exilis de l’artista. Reunirà, també, alguns dels objectes que formaven part de la col·lecció d’Elias (vidres, ceràmiques, objectes orientals...) copsats pels seus pinzells i que es presentaran en diàleg a través d’una seqüència vertebrada en seccions temàtiques com ara natures mortes, interiors i retrats. Finalment, s’exploraran les “col·lisions” entre el crític Joan Sacs i l’avantguarda, sense oblidar les filiacions de la seva obra amb altres realismes catalans i de diferents geografies i tradicions. De fet, la seva obra connecta de manera extraordinària amb l’estat d’esperit de l’Europa d’entreguerres.(web)(Dossier de premsa)
M'ha sorprés l'exposició. me'n he adonat que coneixia l'obra d'Apa, caricaturista i humorista, també em sonaven molt les portades de llibres i cartells però desconeixia la seva vessant pictòrica.
Com sempre la recomano.
L'entrada no és barata però divendres 20 de gener hi ha jornada de portes obertes de 10 a 18h i també:
De Feliu Elies no han fet cap punt de llibre, només postals i imants.
Hi he comprat dos punts de llibre que no havia vist fins ara del fons del museu:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada