divendres, 20 d’octubre del 2017

Санкт-Петербург/Ленинград




L'any 1988 i1989, vaig anar a l' URSS a l'estiu. Totes les ciutats que vaig visitar em van agradar moltíssim però Sant Petersburg (quan jo vaig ser-hi encara era Leningrad) em va enamorar.
Vam visitar l'editorial Aurora especialitzada en publicacions d'art. Vaig comprar moltíssimes carpetes de postals precioses i llibres. No hi havia punts de llibre.



Algunes dedicades exclussivament a artistes rusos o d'altres repúbliques soviètiques, d'altres de pintors francesos, anglesos, monogràfiques sobre paissatge, bodegons, retrats, natura, contes, laques, orientals, ...
A banda de descobrir les ciutats que anava visitant em vaig adonar de l'infinita cura i respecte que llavors existia cap a qualsevol manifestació artística o cultural. Barris perifèrics amb unes sales d'exposicions que ja voldrien avui encara moltes ciutats del nostre país, espectacles de concerts, dansa, teatre, circ cada dos per tres i a uns preus absolutament simbòlics o gratuïts. 
Vaig descobrir també que desconeixia la riquesa i la gran qualitat i quantitat de la pintura d'aquelles terres: Rússia, Letònia, Estònia, Ucraïna són els païssos actuals que vaig visitar. Tenien pintors i pintores, escultors, grabadors... tan bons o més com els seus coetanis europeus, impresionistes, expresionistes,  simbolistes, modernistes, supremastistes, cubistes, a part de corrents que identifiquem més amb la unió soviètica com els constructivistes.
Entre un viatge i un altre vaig llegir "L'agulla daurada" de la inoblidable Montserrat Roig. Vaig quedar molt impactada per la lectura. Aquesta obra va ser un encàrreg de l'editorial Progrés de Moscou. Relata el setge de Leningrad per part dels nazis a la II GM, on van morir més d'un milió de civils de fred i de fam. Aquest relat el fa a partir d'entrevistes amb supervivents i a través de la pròpia descoberta de la ciutat i les seves gents. Montserrat Roig va quedar fascinada per Leningrad i no m'estranya gens, és un lloc que exerceix una gran fascinació. També vaig llegir una biografia del Tzar Pere El Gran, que va ser el fundador de Sant Petersburg, que em va ajudar molt a entendre una de les Venècies del Nord.

Les postals que penjaré són d'un pintor i una pintora, Anna Ostroumova-Lebedeva i Mstislav Dobuzhinsky























“ A poc a poc, vaig entrar dins l’infern dels records dels altres. La ciutat blanca es tornà tenebrosa. I la gent adulta que caminava ara pels carrers tenien per a mi el rostre dur i tallant de la memòria.” Montserrat Roig. L'agulla daurada






1 comentari: