dijous, 27 de desembre del 2018

Més pessebres 2018

Ja us vaig comentar a la penúltima entrada que tenia intenció de visitar l'exposició de l'Archivo de la corona de Aragón i el pessebre del pati del Marès. Doncs fet.



Al palau del Lloctinent, hi ha un muntatge semblant als mòbils de Calders amb fites i personatges que han anat donant contingut al fons de l'arxiu. Dins la sala es poden veure, tal i com diu el títol, diferents " joies de la corona", peces que rarament hi són exposades. Val la pena. 















Molt a prop, al pati del Museu F Marès, que està situat en terrenys del  verger dels comtes de Barcelona, hi ha el pessebre tradicional que munta l'associació de pessebristes de Barcelona


El verger del Palau Reial Major dels comtes de Barcelona és un pati ple de tarongers, envoltat de porxos, que durant el bon temps es converteix en un espai especialment agradable. Al bell mig hi raja un brollador. El Museu es disposà aprofitant una sèrie d'edificis que ocupaven una part dels espais del que havia estat el Palau Reial Major, seu dels comtes de Barcelona i reis de la corona catalanoaragonesa a l'època medieval.



Al Museu Frederic Marès es tornarà a exposar, del 23 de novembre al 2 de febrer, el pessebre tradicional realitzat pels membres de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, una entitat fundada l’any 1863. En aquesta ocasió es proposa una passejada pels boscos del Pedraforca.

Seguint l’estil tradicional que sempre ha caracteritzat les seves obres, l’associació ha elaborat un pessebre fet sobretot amb materials naturals com suro, molsa i més elements vegetals. Les figures són de fusta, i han estat realitzades a mà en un taller italià. Per arribar al pessebre, abans cal fer un recorregut pel pati del museu, ambientat com un bosc de la zona i creat per l’equip de paisatgistes format per Ignasi Bisbe, Mireia Cardús i Mònica Luco.












També s'ha ambientat la part central del pati:




i les sales del museu són d'accés lliure aquests dies per poder observar diferents epifanies que hi són exposades:










Encara si hom volgués arrodonir el tema, es pot visitar la capella palatina de Santa Àgueda i veure el meravellós retaule de Jaume Huguet. Va ser un encàrrec de Pere el Conestable de Portugal quan va ser nomenat rei d'Aragó i comte de Barcelona (1464-1466) dins del període de la guerra civil catalana:


I baixant en línia recta, al carrer de Lledó número 11, a la casa  Mercader, hi té la seu l'Associació de pessebristes de Barcelona, allà, a banda d'exposar diorames i pessebres, es realitzen tallers durant tot l'any per mantenir la tradició ben viva.
Pel que vaig poder observar, cada any fan un punt de llibre amb calendari.



I pel camí també em vaig trobar amb una nova felicitació:


I tres punts interessants:















4 comentaris:

  1. Hola Roser, lo dels pessebres del Mares , fantastic. Aviat penjaré els de la biennal de Vilanova oberta tambè fins el febrer.
    a veure si t'agraden els pessebres de tot Catalunya que tenim exposats a la Iglesia dels Josepets (hospital de Sant Antoni Abad.
    Salut, Joan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hauré d'anar a Vilanova, ens ho estàs posant molt apetitós

      Elimina
  2. El pati del Museu Marés és molt maco, recordo les trobades de col·leccionisme que s'hi feien temps enllà. Per Sant Jordi de punts de llibre i per la Mercé de tota mena de col·leccionisme. Com que es tant céntric hi venia molta gent tant a canviar com a mirar, segurament per això vam haver de deixar de fe-ho per l'excés de gent. Una llàstima...
    Molt maco el pesebre i dels punts, què t'haig de dir?...em continúa caient la baba !!!
    Montse

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja recordo aquelles trobades i els punts magnífics que s'hi feien per a l'ocasió. A més el fer de fer-ho al pati del Marès era tot un puntazo. Gràcies al seu afany col.leccionista i al d'altres que també hi van cedir part del seu fons tenim avui aquest museuàs impresionant.

      Elimina