dissabte, 5 de febrer del 2022

Rutes BCNegra



Rere les passes de Carvalho 
Amb Marga Arnedo, divendres 4 de febrer

Carvalho va néixer com a personatge literari el 1972 i ho va fer a Yo maté a Kennedy, la primera de moltes novel·les que el van convertir en un dels detectius mediterranis més coneguts arreu. Amb la ruta que us presentem, repassarem alguns dels aspectes més importants de la ciutat per a ell i per al seu pare creatiu, Manuel Vázquez Montalbán. Recordarem aquella Barcelona que encara vivia amb el trist record del franquisme i que renaixia en una democràcia incipient. Montalbán i Carvalho ens expliquen una ciutat que recuperarem en un itinerari per racons entranyables de Ciutat Vella. La gastronomia, el Barri Xino, la societat, la política, el noir... En definitiva, Carvalho i Montalbán.(web)











La novel.la de l'asfalt, amb  Lilian Neuman, dissabte 5 de febrer

La novel·la negra és investigació, és recerca i, per tant, no és estrany que una ruta negra per la ciutat segueixi pistes, analitzi evidències i reculli testimonis de mil i una activitats criminals. Aquest itinerari us convida a fer-ho tot llegint una novel·la negra escrita sobre l’asfalt dels carrers i les places de Barcelona, una novel·la que parla de vides esplendoroses i de la mala vida, de la Barcelona burgesa i de la canalla. Tot ens ho expliquen grans noms del gènere policial, del periodisme i de la crònica ciutadana, que han deixat constància dels canvis polítics i socials que han experimentat la ciutat i les persones que hi viuen en les últimes dècades i segles. Pareu atenció, que potser us acompanyaran en aquesta ruta alguns dels millors cronistes de la ciutat! El comissari Méndez o la inspectora Petra Delicado són només alguns dels personatges que, amb la seva narrativa noctàmbula i criminal, s’erigeixen en portaveus de l’evolució de la ciutat a banda i banda de la Rambla. Criminals, víctimes i detectius reviuen en paisatges urbans desapareguts i ens parlen del crim en les seves formes diverses, però també d’alguns altres temes, entre els quals hi ha el paper de la dona dintre i fora del gènere negre.(web)











Qui vulgui veure totes les fotos que cliqui aquí. Algunes estan comentades

Les dues rutes s'emmarcaven en un mateix barri, el Raval actual, la part esquerra de la Rambla, una zona que va quedar emmurallada en mala època perquè pensant en el creixement de la ciutat es va ampliar la muralla medieval, però epidemies i pestes van evitar que fos una zona densament habitada, hi havia molts convents, monestirs i hortes i és per això que a l'època de la Revolució Indústrial s'hi van instal.lar multitud de fàbriques i tallers.
Moltes vegades a sobre d'aquests tallers i fàbriques hi havia els habitatges del obrers. Era una forma sibil.lina d'assegurar que la zona de treball no fos cremada.
Us podeu imaginar la insal.lubritat d'aquestes vivendes.
A la mateixa zona surgeix el Xino, també anomenat en altres èpoques districte Cinquè.
La gent noctàmbula, de tots els estrats socials, trobaven el el Raval el camí més directe per anar d'un cantó de la Rambla, on hi havia els bons restaurants, el Liceu, teatres i altres establiments d'esbarjo cap al Paral.lel, on surgien molts més teatres, cafés, bodegues que eren la darrera novetat. I aquest camí es va anar omplint de meublés, cafés concert, tablaos, farmacies, on s'anunciaven els famosos "gomas y lavajes", centres mèdics que tractaven la gonorrea, la sífilis i altres malalties de l'època. Així es va anar teixint un barri on es barrejava la vida familiar, obrera, comercial de dia i la més canalla de nit.
A la primera ruta hem seguit les passes de MVM i Carvalho, a la segona ens ha guiat l'inovidable inspector Méndez, de González Ledesma.

I aprofitant una parada que hem fet davant del Palau Güell he entrat a veure si hi havia punts de llibre nous.
XEMENEIES







Aquests sis són una nova edició amb molta més qualitat. 

VITRALLS









Aquests vuit també són iguals que els promocionals que trobavem a la llibreria de la Diputació o a algunes biblioteques però també editats en un altrre tipus de paper i amb més contrast de color. 

EN CUIR


Us recordo que les taules rodones de BCNegra es poden seguir en Streaming en directe i en Youtube pel diferit. Només cal que entreu a la pàgina web https://www.barcelona.cat/bcnegra/es/home






Pepe Carvalho, personatge, fa aquest 2022 cinquanta anys.







2 comentaris:

  1. Me encantaría hacer esa ruta...
    Preciosos marcapáginas.
    Bon dia!
    Bcssssssssssss

    ResponElimina