divendres, 11 de febrer del 2022

Molí Paperer de Capellades






El Museu Molí Paperer de Capellades, està situat a la població de Capellades (a 60 Km. de Barcelona, Espanya ) en un antic molí paperer del segle XVIII, anomenat “Molí de la Vila”, és un edifici amb una superfície de 2.200 m2 i consta de quatre plantes i soterrani. Al costat del Molí s’hi troba La Bassa; font natural d’on brolla un cabal de 12 milions de litres diaris, utilitzats com a energia per al funcionament dels 16 molins paperers que treballaven en aquesta zona. Gràcies a dita abundància hídrica i a la situació geogràfica – propera a grans nuclis de població i amb bones comunicacions entre ells – Capellades i el seu entorn: La Pobla de Claramunt, Carme, Sant Pere de Riudebitlles…, varen constituir un dels centres paperers més importants d’Espanya durant els segles XVIII i XIX. El paper d’aquesta zona, en especial el paper de barba i el paper de fumar, es venia a gran part del mercat espanyol i a les colònies d’Amèrica. Del període de finals de segle XVIII provenen els cognoms de paperers tan coneguts com Sorteras, Romeu o Guarro, destacant entre ells els Serra i els Romaní, les marques papereres dels quals adquiriren renom internacional.
El museu compta amb una sala d'exposició permanent sobre el paper i els sistemes d'impressió on es ressegueixen els vincles d'una història que va en paral·lel.(web)












Els dibuixos són diferents filigranes emprades en els seus papers, com una mena de marca.

La darrera col.lecció de punts de llibre del Museu ha estat dedicada als pronoms febles: 





3 comentaris:

  1. Otro museo interesante.Ya me gustaría visitarlo.
    Preciosa exposición.
    Bcssssssssssssss

    ResponElimina
  2. Hace muuuuuchos años que visitamos este museo, a propósito de un encuentro que se hizo en un pueblo de por allí cerquita. El "museo" es un molino tal y como dice Roser, a parte de admirar la belleza del lugar y del edificio. Nos enseñaron cómo se hacía antiguamente el papel artesanalmente.
    Tenemos más marcapáginas adquiridos en el Museo. Puede que haga una entrada.

    ResponElimina
  3. Estos últimos no los tenemos, supongo que al cabo de los años habrán hecho varias colecciones.

    ResponElimina