dissabte, 9 d’abril del 2022

TOSQUELLES


L’exposició proposa un recorregut per les pràctiques d’avantguarda que el psiquiatre Francesc Tosquelles va portar a terme en el camp terapèutic, polític i cultural. Tosquelles va transformar les institucions psiquiàtriques durant la República i sota l’Europa dels feixismes. Avui és una inspiració per pensar les polítiques de salut mental en moments de crisi extrema.(webCCCB)


Fins al 28 d'agost al CCCB es pot veure una exposició dedicada al psiquiatre francès, nascut català, que va haver d'exiliar-se a França acabada la guerra.

Aquí a Espanya ens vam quedar amb  Antonio Vallejo Nájera, el Mengele patrio, la seva gran contribució a la ciència va ser participar activament en la depuració franquista i en el segrest d'infants republicans. A l'ultim llibre d'Almudena Grandes, La Madre de Frankestein, podem copsar les consequències de la contribució de Vallejo i López Ibor, una altra estrella de la psiquiatria espanyola:

Era enemigos íntimos en la lucha por el poder, pero perseguían lo mismo«, dice Grandes. Un poder que ejercieron haciéndole la vida imposible a los psiquiatras entonces disidentes como Carlos Castilla del Pino, que inspira en parte al psiquiatra de ficción de la novela, Gaspar Velázquez. (Almudena Grandes, en una entrevista a Miguel Lorenci)








Tres punts de llibre amb tres reversos diferents







Tres postals amb tres imatges diferents i en diferents idiomes



Una postal gran, un escomplau.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada