dilluns, 26 de juny del 2017

La bellesa i els monstres


Una exposició complexa.
M'agrada l'aposta del Mnac que dóna visibilitat a artistes que han estat "oblidats".
Si visitem La bellesa i els monstres podrem conéixer l'obra d'Ismael Smith que es va dedicar a l'escultura, el dibuix, la il.lustració, el cartellisme, el disseny gràfic, l'interiorisme, la ceràmica, el disseny de joies, el gravat, els ex-libris i la pintura.


Un artista català, nascut a Barcelona l'any 1886 i que va morir al 1972 en un sanatori psiquiàtric de Nova York.



L'exposició està distribuïda en cinc àmbits: 


El dandi, Salomé a la gran ciutat, Un expressionista en el nou-cents, Intermezzo: “Goyescas” o “El Majo Olvidado”i Màscares per a un final.




L'explicació de l'oblit de Smith és bàsicament  la manca d'aceptació de la seva visió provocadora.


Enmig del classicisme i l’academicisme que van envair l’escultura catalana de la primera meitat del segle XX, l’obra de Smith era una provocació constant i l’artista en va pagar les conseqüències. La deformació de caràcter grotesc, en uns casos, o expressionista, en d’altres, en l’escultura; l’ambigüitat sexual de bona part de les seves figures, ja fossin masculines o femenines, dels seus dibuixos satírics, o les escenes mig esperpèntiques dels seus gravats, no podien encaixar mai en el plàcid mediterranisme que s’estava imposant com a única sortida possible al modernisme. L’obra de Smith, inquietant i variada, aniria quedant al marge del discurs oficial de l’art català, fins arribar al desclassament i el menyspreu. La seva personalitat provocadora el va convertir en un personatge incòmode.(Dossier del Mnac).





Tot coincidint amb la gran exposició que el Museu Nacional dedica a Ismael Smith, el Museu d’Art de Cerdanyola presenta una visió complementària concentrada en els aspectes més “marginals” que van contribuir a l’estigmatització i oblit que durant dècades ha patit la figura del polifacètic i personal artista. Per una banda, a la sala permanent dedicada a Smith, s’exhibirà una petita mostra sobre la temàtica del nu, que farà emergir la seva identitat sexual i l’origen jueu. Nude and naked proposa una revisió a partir d’una de les temàtiques més habituals a l’obra de l’artista, tot abordant diversos temes que es relacionen amb estereotips de la sexualitat i la personalitat de Smith. L’equip “El Palomar” donarà el contrapunt des de la perspectiva del moviment queer. Per altra banda, a l’espai Arc del museu se succeiran tot un seguit d’instal·lacions de joves artistes emergents que establiran un diàleg amb les disciplines del polifacètic creador (escultura, il·lustració, joieria), tot destacant la visió més trencadora i moderna de Smith. I per acabar, a través del programa de salut mental que es porta a terme en col·laboració amb Sant Joan de Déu, s’abordarà a través d’uns tallers l’altre estigma de Smith, la malaltia mental, ja que l’artista va ser reclòs contra la seva voluntat en un sanatori psiquiàtric, on passaria els darrers anys de la seva atzarosa vida.












1 comentari: