diumenge, 27 de gener del 2019

Las golondrinas

Un dels actes de la BCNegra ha estat el passeig amb Golondrina. Genial!




Feia moltíiiiiiiiiissim temps que no pujava a les golondrines.
quan era petita cada estiu anavem amb el iaio i algun diumenge amb el pare i la mare a fer el vermutet al Rompeolas (perdoneu però en aquella època no deiem escullera).
Al 1888, any de l'Exposició, un indiano, va invertir la seva  legítima en tres barques que feien el trajecte des del port fins els banys. És a dir que fa cent trenta-un anys que ofereixen aquest servei a la ciutat ininterrompudament. Amb el paréntesi, de la guerra, per no malbaratar combustible, és clar.






El dia, ja ho podeu veure a les fotos, preciós. La mar encalmada, només s'ha mogut una miqueta en arribar a la bocana, el just balanceig per notar que vas en barca. Una delícia.
Tot això maridat amb les anècdotes de Carlos Quílez, periodista i escriptor que ens ha fet riure i somriure amb multitud d'anècdotes sobre el port, Can Tunis, la guàrdia cívil i de Jordi Ledesma, nascut a Cambrils, amb una forta influència dels ambients portuaris i pescadors.  











La BCnegra 2019 només acaba de començar, ens espera una setmana noir intens







DIMECRES 30 DE GENER, A LES 20 H Antiga Fàbrica Estrella Damm. Rosselló, 515 
FESTA CANALLA Amb la col·laboració de Riot BCN Wrestling.
COMBAT: / WRESTLING: LA CÚPULA VS. NORMA 
Ja fa massa que dura el cara a cara entre dues de les editorials de còmic més carismàtiques de la ciutat. Totes dues, La Cúpula i Norma, van néixer al final dels anys setanta. I els conflictes i les polèmiques entre totes dues han estat continus i han pres la forma d’episodis especialment foscos: des de les desaparicions misterioses de redactors a mitjan anys vuitanta fins a la desaparició de tirades completes de còmics al Port, passant per incendis de contenidors carregats amb els llançaments editorials més esperats l’any 1992, una baralla llegendària en un bar de la Barceloneta entre els alts càrrecs de les editorials després del lliurament de premis del Saló del Còmic del 2001, suborns a autors de totes dues editorials, boicots a presentacions amb bombes fètides el 2010, i breus però sistemàtics segrestos de guionistes. Fins a tal punt han arribat les disputes entre La Cúpula i Norma, que enguany BCNegra ha preparat un ring a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm per tal que les dues editorials solucionin, finalment, les seves diferències.

DISSABTE 2 DE FEBRER, A LES 18.30 H Aribau Multicines. Aribau, 5 JAM SESSION DE MÚSICA I POESIA Dirigeix: Marcos Xalabarder Organitza: Escritura en Vivo Escriptors convidats: Sebastià Bennasar, escriptor i especialista en novel·la negra. Premi València Negra 2017 per L’imperi dels lleons, el 2018 va editar Manuel de Pedrolo, manual de supervivència. Lluís Bosch, escriptor i docent, autor de novel·les com Besòs Mar (2015), té cura del blog "Nigra Sum", dedicat a la novel·la negra. Susana Hernández és una novel·lista barcelonina, creadora del personatge de la investigadora policial Santana. El 2018 va publicar La reina del punk. Andreu Martín, novel·lista i guionista, ha guanyat, entre d'altres tres premis Dashiell Hammett i un premi Pepe Carvalho (2011). 
JAM NOIR Una jam d'escriptura és un esdeveniment literari innovador que converteix l’escriptura en un espectacle en directe. Enguany us proposem una sessió d’improvisació literària dedicada a la novel·la negra durant la qual escriptors i escriptores crearan un relat en directe davant el públic. Els assistents podran llegir el que estan escrivint a l’ordinador en temps real en una pantalla. Inspirada en els concerts de jazz, la jam –d’una durada d’aproximadament 75 minuts– tindrà l’ambientació musical del Miguel Villar Trío i la presentarà el poeta i slammer Dani Orviz. A més, hi intervindrà el grup de performers Las Hermanas del Desorden, que recitaran textos de temàtica negra entre els temps d’escriptura.

DIUMENGE 3 DE FEBRER, A LES 12.30 H Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB). Moll de Llevant, 1 (al final del pg. Joan de Borbó) TROBADA DE LLIBRETERS I LLIBRETERES Miguel Ángel Díaz és CEO i fundador de somnegra.com, la llibreria en línia especialitzada en novel·la negra. Montse Porta és neta del fundador de la llibreria Jaimes, un establiment que dirigeix des de fa prop de vuit anys. Antonio Ramírez és director i cofundador de la llibreria La Central.

PORT CAMARASA El Port Camarasa es podria dir perfectament Port dels Bons Consells. Perquè, de la mateixa manera que les recomanacions més assenyades eren l’especialitat de qui va ser durant tants anys comissari de BCNegra i corresponsable de la llibreria Negra y Criminal, juntament amb Montse Clavé, avui, altres llibreters de la ciutat li prenen el relleu. Ells i elles ens recomanen algunes de les millors ficcions negres i criminals que tenen als prestatges. Segur que fareu més d’un descobriment que podreu llegir, fins a la darrera lletra, a la salut del gran Paco Camarasa.



1 comentari:

  1. Ostres, just ara acabo de programar una entrada de blog per demà parlant del mateix ijijij. Jo hi vaig anar diumenge a les 12.30, quina llàstima no haver.nos trobat.

    I no podré anar a la Cúpula VS Norma.. :( just he quedat per anar al cine a veure Mary Poppins jajajaja. Llàstima, m'hagués encantat anar-hi..

    ResponElimina