Ai, els apatxes! Barcelona també va tenir el seu barri canalla.
Recordeu el barri chino? TV3 va fer al 2015 un documental molt bo sobre el carrer Arc del Teatre, "el carrer més perillós de Barcelona" durant molts anys. Val la pena fer una ullada. Documental
I per què esmento els apatxes? doncs perquè enguany la Bcnegra té com a títol Port Apatxe, hi haurà molts ports: teatrals, expositius, jamsesions, espectacles, homenatges, jocs, premis, passejades literàries amb golondrines...
I per què esmento els apatxes? doncs perquè enguany la Bcnegra té com a títol Port Apatxe, hi haurà molts ports: teatrals, expositius, jamsesions, espectacles, homenatges, jocs, premis, passejades literàries amb golondrines...
La Bcnegra ret un homenatge a aquells ports que van generar tantes històries negres.
El comissari de la setmana ens convida a participar-hi en els múltiples i interessantíssims actes que tindrán lloc del 24 de gener al 3 de febrer.
Port Apatxe
Com a espai físic, però també com a territori mental, el port és un dels elements que defineixen Barcelona i, per tant, la literatura negra que es fa en aquesta ciutat. El port i aquest mar que ens posa en contacte amb el món que s’estén a l’altra banda estimulen la fantasia i irradien una nostàlgia, una esperança que amara els llibres i també les persones que els escriuen i els llegeixen. Un port és territori franc, és com un espai al marge del món que coneixem, estrany, diferent, lliure. És el paisatge ideal per intercanviar, per barrejar-se i per deixar ofegar alegries i tristeses, revòlvers, hams, pedres i missatges dins d’ampolles. En un port es pot beure, estimar, comprar i vendre qualsevol cosa, des d’aparells de ràdio fins a identitats o passaports, i trobar-hi històries excèntriques, monstres, espies, músiques, sexe i gent que arriba o que marxa a la recerca d’un lloc on poder tornar a començar.
Port Apatxe reivindica tant John Ford com la creació francesa de l’imaginari del barri Xino barceloní, amb Jean Genet al capdavant. I tot això —des del western a l’apatxe parisenc, passant pel filtre del quinqui autòcton, orgullós, hortera i territorial—, ho reivindicarem a BCNegra 2019. Hi haurà molts ports on atracar: des de Marsella fins a Buenos Aires, des de València fins a Tànger, des de Londres fins a Alger... Taules literàries, viatges a bord de les Golondrinas, teatre, poemes des del cementiri d’Spoon River, rhythm and blues, llibres, personatges, pel·lícules i més de cent mirades al passat, el present i el futur de com explicar històries al voltant de la idea del Mal. Tot, amb el record, sempre protector i sempre present, de Paco Camarasa i un cartell de figures convidades que impressiona. Preneu-ne bona nota:
Nieves Abarca, John Banville, Jerónimo Andreu, Marc Artigau, Carlos Bassas del Rey, Rafael Barberán (Ralph Barby), Jordi Basté, Francisco Bescós, Òscar Broc, Mariètou Mbaye Biléoma (Ken Bugul), Núria Cadenes, Mohammed Moulessehoul (Yasmina Khadra), Joan Miquel Capell, Nacho Carretero, Pere Cervantes, Alfons Cervera, Alfred Crespo, Charles Cumming, Jordi Dausà, David Peace, Manuel Delgado, Cristina Fallarás, András Forgách, Eugenio Fuentes, Raquel Gámez, Otto Penzler, Esther García Llovet, Vicente Garrido, Àngels Gimeno (Ralph Barby), Francisco Javier Gómez (Lem Ryan), Itziar González, Rosa Montero, Victòria González, Antonio Lozano, Ferran Grau, Vladimir Hernández, Mick Herron, Toni Hill, Andreu Martin, Jordi Juan, Antonella Lattanzi, Luis Leante, Jordi Ledesma, Enrique Llamas, David Llorente, Antonio Lozano Sagrera, Jordi de Manuel, Bernard Minier, Agustín Martínez, Marc Moreno, Lisa McInerney, Claudia Piñeiro, Maribel Medina, Oriol Molas, Antonio Padilla, José Luis Muñoz, Dani Nel·lo, Benito Olmo, Santo Piazzese, Ferran Torrent, Francesc Puigpelat, Núria Queraltó, Carlos Quílez, Joan de Sagarra, Roberto Sánchez, Màrius Serra, Leïla Slimani, Flavio Soriga, Xavier Theros, François Thomazeau, Cathi Unsworth, Alberto Valle, Florencia Etcheves i Sergio Vera, a més dels molts col·laboradors i col·laboradores que han acceptat moderar les taules rodones d’enguany.
Carlos Zanón, comissari de BCNegra
El cartell és de Sònia Pulido
Hem d'estar molt al tanto. Recordeu que esbrinar quants punts i postals hi haurà, de biblioteques, de llibreries...es converteix en una tasca a l'alçada dels millors detectius.
A disfrutar de la semana de BCNegra, Roser, que ya está próxima.
ResponEliminaBesos.
Ya huelo el puerto! qué olor tan característico que tienen todos los puertos del mundo. Lástima que a veces se cierren a personas que los necesitan.
ResponEliminaTengo plaza para un viaje en golondrinas, me parece que hace unos cuarenta años que no subo en una de ellas, si no fuera por la Bcnegra no se me habría ocurrido hacer este revival.
ResponEliminaai, jajajajajaja!!! mira, anava a escriure't ara dient que feien això de les Golondrines. Veig que ja hi vas! :) Jo també m'hi vaig apuntar ahir, a mi i a ma mare, anirem el diumenge a les 12.30, amb el Basté. Jo no hi he pujat mai!!!!!!!
ResponEliminapd. em falta el punt groc, a veure si el trobo, només tinc el blau!
jo vaig dissabte a la tarda.
ResponEliminaAi! a les 11.30,
ResponEliminaEl groc és de llibreries, l'altre de biblioteques
ResponElimina