dijous, 3 de novembre del 2022

42 Festival de Géneres Fantàstics de Barcelona







Hi ha altres mons i tots són al 42


El Festival 42 és ja una realitat, sí, però encara es manté com una fantasia.

Un any després de crear-se, i a les portes de la seva 2a edició, el Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona ha esdevingut una cita de referència per a qualsevol persona lectora, curiosa, aficionada o interessada en la imaginació literària. Ho demostren les 200 autores i autors convidats el 2021, els 6.000 assistents que van respondre de manera entusiasta a les propostes, la gran expectació aixecada a la premsa, els mitjans i les xarxes i les dotzenes d’entitats, esdeveniments i institucions que hi van col·laborar, incloent-hi de forma destacada les biblioteques i les llibreries de la ciutat.

El millor de tot, però, va ser la consolidació d’un somni: el de construir una plataforma, una comunitat, un punt de trobada per a creadors, lectors, editors i divulgadors d’uns gèneres que han agafat una embranzida fins fa ben poc insospitable a casa nostra. El context, ho hem d’admetre, hi continua ajudant: la tecnologia, les crisis climàtica, energètica i econòmica, la postpandèmia, les transformacions socials i afectives, la lluita feminista, el debat entre el pensament distòpic i l’utòpic i la necessitat de fer màgia, d’exorcitzar dimonis i de repensar present, passat i futur.

Tot plegat requereix nous relats, noves històries, noves formes d’entendre el món.

Per això hi tornem, i amb més força i més ganes. Disposats a multiplicar realitats i dimensions, a difondre el bo i millor de la literatura sense fronteres, a potenciar les connexions que van de la mitologia a la ciència-ficció i de la fantasia juvenil al terror més subversiu. Amb autors nacionals i internacionals, amb les novetats del sector editorial, amb més portes obertes als instituts, a la salut mental, al sector audiovisual o a les narratives europees. I, sobretot, amb noves formes de fer la pregunta que amaga el nom del festival, via Douglas Adams: quin és el sentit de la vida, l’univers i tot ?

Les respostes, o les noves preguntes, les podreu gaudir a Barcelona. La ciutat que va editar Tolkien, Bradbury o Cortázar gràcies a algú que homenatjarem enguany. La ciutat on van escriure Pedrolo, Perucho o Rodoreda (que també, sí, continuem reivindicant que va conrear el fantàstic). Barcelona, la ciutat del boom llatinoamericà, de les grans editorials del gènere, de les grans editorials i llibreries especialitzades del gènere, dels grans festivals literaris i del millor foment de la lectura. Barcelona, la Ciutat de la Literatura de la UNESCO, la nau que tornarà molt aviat a fer volar la fantasia.

Hi ha altres mons, reals i fantàstics. I tots hi són, al 42. T’animes a somiar-los?

Ricard Ruiz Garzón, comissari del Festival 42

Homenatge a Terry Pratchett al vestíbul de Can Fabra:








Xerrades i taules rodones:


Exposició a la Biblioteca Ignasi Iglesias sobre Italo Calvino:













El Cartell:
 


El punt de llibre:





2 comentaris:

  1. Ei ! que interesant... Em feu enveja els de Barcelona per la diversitat d'actes culturals que s'hi fan. Felicitats per poder-la gaudir.

    ResponElimina
  2. Aquest cap de setmana teniu alguna activitat del Festival Àlbum a Girona

    ResponElimina