dimecres, 2 de novembre del 2022

El laberinto de los Espíritus




Del llibre no us puc parlar, si el tercer el vaig deixar a mitges, a aquest, que tanca la tetralogia, no li vaig donar ni la més mínima oportunitat. 



En un primer moment la inèrcia em va portar a pensar que era una altra fotografia de Català-Roca però no la trobava cercant entre les seves obres. Ampliant la imatge i donant-li una volta de 180º vaig poder veure millor els llibres. Era una fotografia d'abans de la guerra o una llibreria de vell. Si era d'abans de la guerra havia de buscar un fotograf anterior, en Català-Pic, Brangulí, Gabriel Casas...
És d'en Gabriel Casas i el seu títol és Dia del Libre, Barcelona, 1930.
Aquest fotògraf per la seva època era d'una modernitat estratosfèrica podeu conèixer-lo més si cliqueu aquí.



El títol està molt bé però no em dona cap pista del lloc concret de Barcelona, per tant fabularé.
La certesa de ser a Barcelona ens la donen els panots. La llibreria està situada en un carrer de vorera estreta. No estem a l'Eixample. Malgrat ésser un carrer estret hi passa un tramvia, es poden veure les llambordes. El carrer de Ferran? seria verosímil.

Efectivament, pel carrer Ferran hi passava un tramvia.
Podria ser la Sant Jordi?

Se sembla molt, però l'aparador no coincideix, al que hi ha a mà dreta el fotògraf no hagués pogut fer la fotografia, està arrambat contra la paret. 
Per cert aquesta llibreria centenaria haurà de traslladar-se, us imagineu perquè, no? l'especulació, la gentrificació, la turistificació de la ciutat són un problema molt gros. 
No em tinc per una persona del pal immovilista, les ciutats per sort són canviants. Han d'evolucionar, han de canviar i adaptar-se a noves necessitats. Però no han de fer fora els seus habitants, si la vida quotidiana d'aquests fa nosa, les ciutats perden la seva essència. No vull que la meva ciutat sigui una extensió d'un Disneyland, d'un Pueblo Español, un aparador buit de vida. 
Dues llibreries més tancaran aviat, l'Alibri i la Cómplices. 

Tornant a la portada del llibre, el lloc podria ser també a un dels barris. Al Carrer de Salmerón, a Gràcia. A Gran de Sant Andreu, de la Sagrera o del Clot. El que és segur, es trobés on es trobés aquest negoci avui en dia deu ser una botiga de carcasses de mòbils o una Sil's Cakes o una Praktic Bakery  o un Crownfundig o un Donner Kebab...
Eks!!!



3 comentaris:

  1. ¡Menuda investigación has hecho! Desde luego la fotografía no puede ser más intensa. Se asemeja a la imagen que tenemos en mente de los niños con la cara pegada al cristal de una pastelería, pero aquí ¡libros! ¡Fabulosa!

    Gracias por otra entrada tan especial.

    Unha aperta.

    ResponElimina
  2. Indubtablement crec que no conec ningú més que s'estimi més Barcelona com tu. Quina cerca !

    ResponElimina