LLibre Verd de privilegis de la ciutat de Barcelona. Vol. I. Segle XlV
El Llibre Verd I, amb 402 folis, està dividit en tres parts:
- Una part preliminar, formada per diversos textos introductoris
- La part general, anomenada generale en el còdex, amb textos jurídics vigents a tot Catalunya - Una part especial, anomenada speciale en el còdex, amb 182 privilegis i altres documents d'interès més específicament barceloní, compresos en els anys 1025-1383.
Aquest manuscrit està ricament il·lustrat amb una cinquantena d'orles, miniatures i caplletres atribuïdes al taller dels artistes Ferrer i Arnau Bassa. A més, tot el còdex està decorat amb rúbriques vermelles, i caplletres filigranades vermelles i blaves. Quant a la cronologia, el Llibre Verd I es degué realitzar entre el 1346 –data de l'encàrrec dels consellers− i el 1370, any en què l'escrivà i il·luminador Arnau de la Pena acabava de fer-hi els darrers afegits importants i en què el llibre va ser relligat d'una manera
sumptuosa i definitiva.(wiqui)
sumptuosa i definitiva.(wiqui)
Aquesta preciosa caplletra representa a Pere el Gran en el moment d'atorgar Privilegis a la Ciutat de Barcelona.
L'Ajuntament de Barcelona té una coedició facsímil del Llibre Verd amb l'editorial Base.
Joan Canyamars, pagès, bar e traïdor malvat, amb ànimo diabòlic, passat migjorn quasi un quart d’hora, eixint la Majestat del Senyor Rei del seu palau qui és en la plaça del Rei, en la sala del qual palau havia tenguda audiència, e essent davant la porta de l’església de dit Palau, donà a la dita majestat un colp en lo coll amb una espasa, del qual isqué sang.
Aquesta és la traducció d'una part del text que apareix en el Dietari de l'Antich Consell Barceloní, vol. III. El dibuix és molt graciós.
En aquest retrat de Michel Sittow podem apreciar una cicatriu al cantó esquerre del coll del rei.
Aquest va ser l'escenari de l'atemptat, la plaça del Rei. La porta de l'esquerra dóna pas a l'entrada del saló del Tinell on diuen que els monarques catòlics van rebre a Colom quan va tornar d'Amèrica. No està provat que fos així. Hi ha qui diu que va ser al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra que avui en dia pertany al terme de Santa Coloma de Gramenet però que està situat a la serra de Marina mirant cap a la costa badalonina.
Preciosos mps los que estás mostrando en estas entradas. Los de códices me encantan..¡¡¡pero son tan escasos!!!!
ResponEliminaAbrazos.
...E interesante lo que nos vas contando.
ResponEliminaBcssss