divendres, 29 de setembre de 2017

El Born

Dilluns 25 ha sigut festiu a Barcelona, la Mercè és el dia 24,  com ha caigut en diumenge doncs hem pogut gaudir d'un pont de tres dies. Vigiladets eh?vigilància no ens faltava.

El meu marit i jo vam pensar anar d'hora, ben d'hora, al Parc de la Ciutadella per gaudir de l'últim dia de festa. Tan d´hora que no havien posat encara els carrers! Això sí, davant la carpa d'Islàndia, ja hi havia cua.
Vam canviar de plans i ens vam dirigir al BornCCM.
Aquesta entrada serà llarga. Us aviso.
El Born era un mercat, el primer gran edifici de ferro que es va construir a Barcelona. Obra de l'arquitecte Josep Fontseré.

Els meus primers records del Born són de la mà del meu avi. Anavem a comprar productes que no trobava al seu gust a les adrogueries del barri: llaunes de tonyina en escabetx grans, cafès, fruits secs, bacallà... El meu avi havia sigut cambrer, havia tingut bars. Quan tots dos anavem a comprar al Born, era encarregat d'un petit cinema de barri, també firava productes pel bar del cine. Aquests productes eren bosses enormes plenes de bossetes de pipes, kikos, crispetes, regalèssia, cigrons torrats...Sempre em queia alguna de propina! Per anar i tornar agafavem el tramvia, el 51, que venia de les Drassanes i anava fins al Verdú. És indescriptible el món de sons, sorolls, crits, olors, colors, gent, que hi havia al mercat, al seus voltants i a les botigues adjacents.
En aquella època el Born proveia de fruites i verdures a la resta de mercats de Barcelona. Quan arribava l'estiu el passeig de Picasso s'omplia de munts de melons i síndries. Suposo que era una mercaderia molt grossa i que el mercat havia quedat petit.
El següents records són música, colors, xerinol.la,diversió i reivindicació: el mercat va tancar l'any 71 i es va salvar d'anar a terra al igual que el seu germà gran de Paris, el mercat de Les Halles, que aquell mateix any va desaparéixer per sempre. Us imagineu uns blocs de pisos de Nuñez i Navarro en aquest espai? Ufff, pels pèls! La pressió popular i veïnal va evitar que això passés i durant més d'una decada el Born va veure desfilar milers i milers de ciutadans que hi anavem ara a veure una expossició, ara un miting, un saló del còmic, una actuació musical. Hi celebravem Carnavals, Caps d'Any, Revetlles...

Uns quants anys d'incertesa, les excavacions i el Born es transforma en el Born centre de Cultura i Memòria.
Quan arribem, veiem que encara tenim la possibilitat de fer una visita guiada expres gratuïta a les excavacions. 
 Part d'un pont sota del qual passaven les aigües del Rec Comtal

 Joc gravat al terra de l'entrada d'una casa, senyal inèquivoca que hi havia un triquet, casa pública de jocs on es jugava a daus i cartes entre d'altres.
 Restes de vaixella. Algun plat està personalitzat amb el cognom de la família


 Carrer que separava la Ribera dels oficis de la dels pescadors.
 Una bomba encastrada


 Un dipòsit de gel

Aquestes tres projectils simbolitzen les tres bombes per cap que van caure durant un segle a la ciutat.


J. Van Ghelen (Viennae) 1716

Val molt la pena fer una visita amb tranquil.litat.
Unes quantes curiositats:

-Aquestes restes arquelògiques són una petita part (8000 m2) de l'antic barri de la Ribera enderrocat per Felip V després de la guerra de Successió del 1714.
-Els mateixos amos de les cases van rebre l'ordre d'enderrocar-les.
-El bon estat de l'excavació té l'explicació en el fet de la construcció del mercat a sobre. En ser un edifici de ferro no calia fer uns fonaments molt fondos.I entre l'enderrocament de les cases i l'edificació del mercat no hi va haver res a sobre ja que estava situat a l'explanada que hi havia entre la ciutadella borbònica i la ciutat, on era prohibidíssim edificar.
- Tradicionalment havia estat una zona molt comercial, el bornet, al final del passeig del Born on antigament es celebraven les justes medievals.
-S'han trobat molts objectes (hi ha una gran expossició al mateix centre d'alguns d'ells) d'ús quotidià. Els habitants de la zona que van sobreviure al setge van haver de marxar corrent i només es van endur allò que tenia més valor.
-L'objecte més nombrós han sigut les pipes de tabac.Barcelona al 1750 En sortir m'he fixat en una casa que han arreglat no fa gaire.
Mireu quins esgrafiats més preciosos:Amb els esgrafiats de tantes cases de la ciutat es podria fer una bona col.lecció de punts de llibre. Va, qui s'anima?

2 comentaris:

 1. Bona explicació cultural. Moltes gràcies.
  Petons
  IRATI

  ResponElimina
 2. És una zona de Barcelona que de sempre m'ha agradat molt.A més també hi havia locals molt canalles i undergrund que sovintejava com el mític Màgic. Allà, l'Almodovar passava pelis de super8 i ell mateix posava el diàleg fent veuetes... Qué tiempos!
  Per cert aprofito per dir-te que et faré l'eviament dilluns o dimarts, així ja hauran deixat de buscar paperetes, urnes i trameses.

  ResponElimina