He estat a punt de no fer aquesta entrada com a càstig per no incloure ni una dona a la llista.
Diuen que Irlanda és el país amb més escriptors per metre quadrat i suposo que també ho serà d'escriptores però el masclisme no és monopoli ibèric ni mediterrani, està fortament arrelat a la nostra cultura occidental.
Tot s'ha de dir que els retrats són magnífics.
Per a equilibrar:
Maria Edgeworth (1 de gener de 1767, Black Bourton- 22 de maig de 1849, Edgeworthstown), segona de vint-i-un germans, tingué una educació marcada per un pare que li transmet l'estima per la terra irlandesa, la vida i costums en el món rural, gran seguidor de la pedagogia de Jean-Jacques Rousseau
Jane Frances Agnes Elgee, també coneguda com Lady Jane Wilde o Speranza, (27 de desembre de 1821 - 3 de febrer de 1896) va ser una poetessa irlandesa
Isabella Augusta, Lady Gregory (Roxborough, comtat de Galway, 15 de març del 1852 - Coole Park, comtat de Galway, 22 de maig del 1932), de soltera Isabella Augusta Persse, va ser una dramaturga angloirlandesa i compiladora de folklore. Amb William Butler Yeats i d'altres, va fundar el Teatre Literari Irlandès i l'Abbey Theatre, i va escriure nombroses obres breus per a ambdues companyies. També va produir nombrosos llibres amb versions de les històries clàssiques de la mitologia irlandesa. Nascuda en una família que s'identificava profundament amb el govern britànic, la seva conversió al nacionalisme cultural, tal com s'evidencia en aquests escrits, és emblemàtica dels canvis que van succeir a Irlanda durant la seva vida.
Elisabeth Bowen (Dublín, 7 de juny de 1899 - Hythe, 22 de febrer de 1973) fou una escriptora irlandesa en llengua anglesa.
Eavan Boland (nascuda el 24 de setembre de 1944) és una poeta, autora, professora i activista irlandesa que ha estat activa des dels anys 60. Va ser professora a la Universitat de Stanford des de 1996. El seu treball tracta de la identitat nacional irlandesa i del paper de la dona en la història irlandesa.
Jean Iris Murdoch (Dublín, 15 de juliol del 1919 – 8 de febrer del 1999) va ser una escriptora i filòsofa britànica, nascuda irlandesa, coneguda fonamentalment per les seues novel·les en les quals combina una rica caracterització dels personatges i arguments que involucren aspectes ètics o temes sexuals.
Patricia Lynch (c. 1894-1972) fue una autora irlandesa de literatura infantil y periodista. Es la autora de unas 48 novelas y 200 cuentos. Es conocida por la mezcla de la vida rural irlandesa y la fantasía, como en Burro de Turba, que fue ilustrada por Jack B. Yeats.
Edna O'Brien (n.Tuamgraney (Condado de Clare, Irlanda) 15 de diciembre de 1930), es una escritora y guionista de cine irlandesaresidente en Londres. En su obra destaca la trilogía Las chicas del Campo, La chica de ojos verdes y Chicas felizmente casadaspublicada en inglés en los años 60 y traducida al español en 2013, 14 y 15 en las que narra la historia de Irlanda a través de la vida de sus dos protagonistas, que se enfrentan a una sociedad rural y conservadora marcada por el nacionalcatolicismo en el que las mujeres tienen poco margen para la libertad.
Ethel Voynich (11 de maig de 1864 - 27 de juliol de 1960) va ser una novel·lista i música irlandesa, que va significar-se pel seu suport a diverses causes revolucionàries. Va ser una figura molt popular en l'escena literària victoriana, especialment entre els cercles d'emigrants russos. És reconeguda per la novel·la The Gadfly, molt popular entre els seus contemporanis
Maeve Brennan (Dublín, 1917 - Nueva York, 1993), fue una escritora y periodista irlandesa, radicada en los Estados Unidos, que destacó por sus relatos y por sus crónicas. Ha sido recuperada en el siglo XXI.
Maeve Binchy (28 de mayo de 1940 en Dalkey, Condado de Dublín12 - 30 de julio de 2012)3 fue una escritora de novela costumbrista, columnista y oradora irlandesa
Emma Donoghue (Dublín, 24 d'octubre de 1969) és una novel·lista, dramaturga i historiadora literària irlandesa resident al Canadà. La seva novel·la de 2010 Room va ser finalista del premi Booker i un best-seller internacional. La seva novel·la de 1995 Hood novella va guanyar el premi Stonewall i Slammerkin (2000) va guanyar el premi Ferro-Grumley de ficció lèsbica.
La informació i les fotografies de les escriptores són de la wiqui.
El día que los subiste se me fue , pero tenía pensado " Han puesto al hijo, pero no a la madre"
ResponEliminaDe acuerdo que estos nombres , como el de Wilde son de los grandes, pero al menos una referencia y creo que Iris Murdoch es bastante conocida.
Yo, como leo bastante novela negra o de intriga, creo que he leído alguna de Tana French, que no será comparable, pero es una escritora...En fin...
Bcsssssssssssssss