dissabte, 9 de juny del 2018

La Reial Acadèmia de Bones Lletres. Dia Internacional dels Arxius



La Reial Acadèmia de Bones Lletres.
Al carrer Bisbe Caçador,  a tocar de la plaça de Sant Just és un carrer cec que acaba en dues portes. Una dóna accés al Arxiu Històric Contemporani i l' altra a l'Acadèmia de les Bones Lletres. L'edifici que hostatja aquesta institució és el Palau Requesens.





En aquest edifici ens trobem amb la mateixa sensació que a l'AHB, està bastit aprofitant la muralla i les torres romanes i la càrrega d'història és considerable. Té a favor que no pertany al Barri Gòtic monumental. El que es van reinventar al primer terç del segle passat. Aquest fet ha permès hagi romàs més tranquil i desconegut. 
















Aquest despatx,està encabit, a l'igual que la sala de les Belles Arts de l'AHB en una de les torres romanes.















Un cop al carrer ens trobem amb la font de Sant Just.
A mi aquestes tres carasses sempre m'han fert un xic de bassarda. Abans els sortia l'aigua per la boca.











Entre el carrer del Bisbe Caçador i la plaça de Sant Just corre el carrer dels LLedó. Aquest carrer tenía molt prestigi a  l'època medieval, junt amb el de Mercaders i Montcada. Hi vivien nobles i famílies acabalades. Al número 13 hi va néixer el poeta Joan Boscà i Almogàver.
El mateix Boscán que estudiàvem de petits perquè va ser l'introductor en castellà de l'hendecasil.lab i les estrofes italianes.



Estando un día en Granada con el Navagero, tratando con él en cosas de ingenio y de letras, me dijo por qué no probaba en lengua castellana sonetos y otras artes de trovas usadas por los buenos autores de Italia: y no solamente me lo dijo así livianamente, mas aún me rogó que lo hiciere... Así comencé a tentar este género de verso, en el cual hallé alguna dificultad por ser muy artificioso y tener muchas paerticularidades diferentes del nuestro. Pero fui poco a poco metiéndome con calor en ello. Mas esto no bastara a hacerme pasar muy adelante, si Garcilaso, con su juicio -el cual, no solamente en mi opinión, mas en la de todo el mundo ha sido tenido por cosa cierta- no me confirmara en esta mi demanda. Y así, alabándome muchas veces este propósito y acabándome de aprobar con su ejemplo, porque quiso él también llevar este camino, al cabo me hizo ocupar mis ratos en esto más fundadamente.



Epístola nuncupatoria de Joan Boscà a la duquessa de Soma




I ara una selecció de punts amb perfum d'arxiu
















3 comentaris:

  1. ¡ Qué maravilla! Algunos hasta los tengo, pero no todos y los primeros son ...Una pasada!
    Bcssssssssssssss

    ResponElimina
  2. Me encantan hay mitad nacionales y mitad extranjeros pero vistos así, tienen un lenguaje universal por encima de toda frontera

    ResponElimina
  3. Que arcadas tan bonitas las de la primera fotografía.
    La selección de marcapáginas que has hecho es maravillosa.
    Me encantan.

    Un abrazo.

    ResponElimina