divendres, 15 de setembre del 2017

En Barcelona, Guia pràctica de la ciudad. 1921







Que Barcelona sigui un destí turístic de primer ordre no és un fruit de les olimpíades del 92 (uf ja fa vint-i-cinc anys), a finals i principis del segle passat ja es van posar les bases perquè aquest fenòmen sorgís. 

Allotjament de primera categoria, 0,50 pessetes; de segona, 0,25, i de tercera, 0,10. Exempts de pagar els turistes menors de 10 anys, els agents comercials col·legiats, els viatjants de comerç, els obrers i els funcionaris”. Era el projecte d’una taxa turística a la Barcelona de la República.

20.000 visitants van arribar a Barcelona amb motiu de l'Olimpíada Popular, desbordant les previsions i creant problemes d'allotjament. El 18 de juliol, un dia abans de la inauguració oficial, es va fer un assaig general a l'Estadi de Montjuïc. A partir del 19 de juliol de 1936, però, la guerra va frustrar el projecte que el moviment de l'esport popular català havia concebut. El nou ordre revolucionari i les necessitats pròpies del conflicte bèl·lic van posar fi a Barcelona 1936, just unes hores abans d'iniciar-se. L'organització de l'Olimpíada Popular, tanmateix, no va ser en va, ja que molts atletes populars arribats de tot arreu del món que es van veure sorpresos a Barcelona per l'inici de la guerra no van dubtar d'allistar-se a les milícies populars per lluitar contra el feixisme.Ells van ser els primers voluntaris estrangers en els exèrcits republicans, i l'embrió de la qual cosa després serien la Brigades Internacionals. El 24 de juliol es llegia a La Vanguardia: "És tal l'entusiasme que la causa republicana ha despertat en aquests atletes, que molts d'ells s'han allistat a les milícies populars, sortint cap a Saragossa i d'altres punts.


Hi ha un seguit de fonaments  que caracteritzen el turisme urbà i que Barcelona acompleix amb escreix: ciutat bimil.lenària, patrimoni històric, artístic i monumental singular, capital econòmica, ciutat de fires i congressos, tradició comercial, ciutat universitària, esportiva i el port.
A això se li ha de sumar un clima temperat i una decidida gestió de l'administració pública a favor del turisme.

Al 1888 es celebra l'Exposició Universal, al 1929 la Internacional. I malgrat els anys grisos, amb l'empenta, ara sí, de les olimpíades i el Fòrum de les Cultures, Barcelona es reafirma com a gran capital turística.
El repte ara és aconseguir que aquest fenòmen sigui sostenible per a la ciutat.




4 comentaris: