És molt difícil posar una data concreta que marqui l'inici de la tradició popular de regalar roses el dia de Sant Jordi. Ha de ser molt antiga, ja que es té constància de la celebració de la Fira de roses per Sant Jordi des del segle XV. Aquesta mateixa antiguitat tempta a buscar una relació entre una tradició popular i el simbolisme de l'amor cortès que representa la rosa, tot i que el costum de regalar flors existeix d'abans del Cristianisme i els romans celebraven pels volts del mes d'abril una festa floral dedicada a la deessa Flora.
La festa que ara coneixem té el seu origen en l'època de la Diputació del General i està lligada a la noblesa i els estaments dirigents que el dia de Sant Jordi celebraven una missa a la capella del Palau de la Generalitat, on també s'hi feia l'esmentada Fira de roses.
Tot i que la festa actual manté aquestes dues tradicions medievals: regalar la rosa i visitar la capella del sant, la diada ha anat incorporant més elements i, sobretot, s'ha convertit en una extraordinària expressió de cultura popular. (web de la Generalitat de Catalunya)
L'aplicació de l'article 155 ha fulminat les tradicions de Sant Jordi al Palau de la Generalitat. La missa del cardenal Juan José Omella no tindrà lloc aquest any, tal com ha avançat 'La Vanguardia' i ha confirmat l'ARA, després de tres dècades en què cada 23 d'abril la capella, situada a la galeria Gòtica i anomenada 'Sant Jordi', allotjava la cerimònia. Fonts de l'Arquebisbat de Barcelona recorden que l'encarregat de convocar la missa és el mateix president de la Generalitat, atès que se celebra en una capella privada i que el que han fet cada any és atendre la invitació. Tanmateix, continuaran amb la seva activitat prevista per Sant Jordi amb la missa de les 19 h a la catedral de Barcelona, dedicada al patró de Catalunya. Tampoc es farà la benedicció de roses de les entitats socials.
La celebració institucional tampoc comptarà amb la recepció de la pubilla i l'hereu per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, cessat pel govern espanyol i exiliat ara a Berlín. Tampoc es rebran als gremis de pastisseria i flequers perquè facin l'entrega dels pastissos i pans de Sant Jordi. El Palau, però, celebrarà una jornada de portes obertes i a la part alta de l'edifici hi haurà un concert de carilló a les 12 h i a les 18 h que seran més llargs de l'habitual, en honor a la festivitat. A més, hi haurà una ballada de sardanes a la plaça Sant Jaume.
El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ho ha justificat tot plegat per mantenir "el respecte a la pròpia institució" i ha donat les culpes a l'independentisme per no haver format govern abans de Sant Jordi i aixecar, així, l'article 155. "Ens hagués agradat que se celebrés amb normalitat Sant Jordi, però ningú ocupa la presidència de la Generalitat i el mes adequat és no fer actes institucionals i mantenir activitats al llarg del dia", ha defensat.
Acte de commemoració al Parlament
La tradició que sí que s'ha mantingut és la del Parlament, i aquest divendres s'ha fet l'acte de commemoració al pati de la biblioteca de la cambra catalana. En el seu discurs, Roger Torrent ha demanat "no oblidar" els presos polítics en la jornada cultural de dilluns. "N i la anormalitat institucional i política ni la injustícia que pateixen els que estan privats de llibertat ens ha de fer renunciar a l'alegria, el somriure i la llibertat de la festa de Sant Jordi", ha assenyalat Torrent. Ha insistit que es tracta d'una diada "diferent" i "inusual" perquè "no hi ha govern". "Ni tan sols un de provisional, atesa l'aplicació del 155", ha manifestat. Ara
Muy interesante la historia de la flor. Supongo que también la podremos aplicar a los Juegos Florales, certamen poético que se llevaba a cabo en Galicia. Los poemas premiados se editaban en el Álbum de la Caridad y lo que se reunía iba para socorrer algunas necesidades de los menos favorecidos.
ResponEliminaAlgún poeta reconocido publicó allí, como Eduardo Pondal, autor de la letra del Himno Galego.
Los libros siempre van a estar ahí...
Me encanta el punt que has mostrado.
Bcsssssss
En Catalunya el primer premi de els Jocs Florals era l'englantina d'or que es el rosal salvaje.
ResponElimina