dimecres, 25 de juliol del 2018

Institut d'estudis catalans. IEC




A la seu de l'IEC del carrer del Carme 47 de Barcelona es va celebrar un concert de la Cobla Catalana dels Sons Essencials, encapçalada per Marcel Caselles.
El concert pertany a un cicle de concerts anomenat Música al Claustre. Cobles i capelles.El concert va estar molt bé, vàrem sentir música tradicional i nova de trinca, van sonar una jota, una sardana, havanera, contrapàs, ball pla, rebatut, rumba... i ens van presentar un nou instrument musical: la barítona.



Una dada important és el lloc on es feia el concert. El pati de l'antiga Casa de Convalescència de l'Hospital de la Santa Creu.
Té una sonoritat magnífica

Integrada al conjunt de l'Hospital de la Santa Creu, va ser edificada entre 1629 i 1680, fent arribar el seu perímetre fins el carrer del Carme. Gudiol el descriu com un dels darrers exemplars de sobrietat renaixentista abans del ple triomf decoratiu del barroc. A l'entorn d'un pati central quadrat es conforma una mena de claustre de dos pisos. La galeria baixa consta de grans arcs de mig punt sobre pilars rectangulars, mentre que el pis superior dobla el nombre d'arcs i els recolza sobre columnes toscanes. Enmig del pati hi ha un templet sobre el pou, obra de Lluís Bonifaci el Vell (1689) i a l'exterior, a la cantonada amb el carrer Egipciaques, una fornícula amb una imatge de sant Pau, obra d'en Domènec Rovira el Jove (1668). Les magnífiques ceràmiques vidriades que fan d'arrambador són dels segles XVII i XVIII. En destaca el cicle de la vida de sant Pau, de Llorenç Passoles (1679), a l'entrada del recinte. Actualment és la seu de l'Institut d'Estudis Catalans.

La Casa de Convalescència compta amb un dels pocs jardins penjants de Barcelona, que porta el nom de Mercé Rodoreda.(del webPobles de Catalunya)



El que més em va cridar l'atenció van ser les gàrgoles i els arrimadors de ceràmica



















Es coneix el nom del ceramista que va dissenyar aquestes rajoles. Es tracta de Llorenç Passoles



    Llorenç Passoles (mort l'any 1683) fou un ceramista i escudeller català actiu durant el segle XVII, probablement el més important dels ceramistes catalans del barroc.

    Pertanyent a una família d'escudellers barcelonins, era nét de l'escudeller i gerrer Rafael Passoles i fill de Miquel Passoles i de Paula. El seu fill Pau també va seguir l'ofici familiar.

    Tenia la casa i l'obrador al carrer d'Escudellers de Barcelona i consta que l'any 1631 es va casar amb Eulàlia Tàsies i posteriorment, en segones núpcies, amb Maria Ferrer.

    Va exercir diversos càrrecs dintre de la confraria dels mestres escudellers de Barcelona.
    Plafons de la vida de Sant Pau que decoren el vestíbul de la Casa de Convalescència annexa a l'Hospital de la Santa Creu de de Barcelona
    Plafons del claustre del convent de Sant Francesc de Terrassa
    Frontal d'altar a l'església de Santa Maria de Palau-So
    lità 

    Fa molts anys Biblioteca de Catalunya va editar uns punts de llibre amb aquests enrajolats de la seva seu, paret amb paret amb IEC, el tercer també és atribuït a LL. Passoles




4 comentaris:

  1. Roser, ni la calor t'atura, quines coses ens mostras tan boniques, bon estiu i aprofitat del mar. Petons.

    ResponElimina
  2. Es que no para... y qué bueno que haya tantas cosas de las que poder disfrutar.
    Los marcapáginas, éstos en concreto, yo he mirado y creo que los tienen agotados. Son preciosos, como siempre lo son los de este tipo.
    Bcsssssssssssss

    ResponElimina
    Respostes
    1. Son antiguos y ya no se encuentran. Por lo menos en la Biblioteca de Catalunya.

      Elimina
  3. Uiii si que m atura la calor. Em perdo moltes coses però les que faig intento disfrutar-les al màxim

    ResponElimina