Per fi he visitat el Mercat de Sant Antoni un cop acabada la remodelació.
Ho vaig fer un diumenge. Ara he de tornar un dia feiner. Són dos escenaris diferents malgrat l'espai sigui el mateix.
M'ha agradat molt, trobo que les parades de llibres tenen més espai per poder mirar amb tranquilitat la "mercancia", estan aixoplugades i no cal caminar tot el xamfrà per anar d'un carrer a un altre ja que hom pot passar peles puntes dels passadissos on hi ha diferents serveis: lavabos, ascensors, escales...
Cal dir que és molt difícil fer foto de l'edifici perquè no tens mai prou perspectiva i quan la tens els arbres i el mobiliari urbà te la tapen. Si cliqueu aquí podeu tenir informació i visió 360º de diferents aspectes del mercat.
El que ara podem veure després de la llarga remodelació són dos panys de muralles i un tros d'una important via romana, l'Augusta, la que menava cap a ponent, cap a l'Aragó i després cap al sud.
Cal dir que el portal de Sant Antoni era molt important ja que els reis i les personalitats de l'època entraven a la ciutat per aquí. Era el portal de "vestir". Amb l'ús normalitzat de les armes de foc es van fer els baluards per protegir més bé la ciutat. De la muralla medieval i dels posteriors baluards queda poc rastre.
Muralla Medieval, la petita és la romana i la línea que parteix les Rambles, de fer va haver-hi una primera muralla fins a aquesta via i un eixamplament posterior cap a l'Oest
La muralla amb els baluarts, cap a 1690.
Després de 1714, amb l'arribada del borbons van servir per oprimir la ciutat fins al seu enderrocament, una cosa així com l'ú d'octubre amb un 155 allaaaaargat en el temps i, oh casualitat, a càrrec d'un Felip.És lògic que s'enderroquessin i es perdessin de vista, tenien massa càrrega negativa, en quan van caure les muralles va arribar l'eixample, l'annexió de vil.les i pobles del plà....
Doncs les restes que veiem avui corresponen al baluart de Sant Antoni.
I per què de Sant Antoni?
Davant per davant del mercat, al carrer de Sant Antoni, a l'edat mitjana es va erigir un convent-hospital on guarien els que patien el "foc de Sant Antoni" una malaltia epidèmica de l'época. L'orde que va fundar el convent l'any 1457 era dels frares antonians, vinguts de Viena.
Aquesta és la façana de l'esglèsia del convent, avui en dia hi ha unes oficines municipals.
Enfront d'aquesta façana hi ha la Bolla, aquest edifici era el que hom en deia la casa de la Generalitat, allà cobràven els impostos de la roba que es venia dins de muralla. També va ser el lloc on es van reunir les autoritats de l'època per decidir la rendició de la ciutat l'onze de setembre de 1714.
El testimoni de l'època romana, medieval, contemporània... no està malament per ser una visita a un mercat.
I sempre,els diumenges, el mercat del llibre i als xamflans de Manso, Tamarit, Urgell i comte Borrell els canvis de cromos de tota la vida.
Quan he acabat el tour al mercat no m'hi he pogut estar d'anar a la Sirvent del carrer Parlament a prendre una orxata.
De camí he vist que a la Ronda Sant Pau, molt a prop havien obert una Sirvent nova i molt gran.
La gentifricació, ja se sap...
Exhaustivo reportaje. Yo sabía de los libros y había visto puzzles, pero aquí hay mucha historia y bien contada.
ResponElimina¡ A disfrutarlo!
Bcsssssssssssss