dimarts, 26 de gener del 2021

Des de Molllet

 El col·leccionista Pere Campos em va enviar una sèrie de dotze punts de llibre  del Mercat t'Intercanvi, Brocanters , Antiquaris i Promoció del col.leccionisme que es celebra el primer diumenge de cada mes a  Mollet del Vallès.




L'església de Santa Maria va ser consagrada l'any 1007. Apareix esmentada com a parròquia en un testament l'any 1089 en què Umbert, fill de Gerbert, en que va deixar totes les seves pertenències "in parroquia S. Marie de Galex".



La primera referència és de 993, quan Ermengarda "Bona Dona" i Na Eldregodo donen a Sant Cugat terres i horts que tenen a Parets i que limiten amb l'església de "Sant Vicenç i Santa Leda"






L'església apareix documentada des de l'any 983, en una escriptura de donació al monestir de Sant Cugat del Vallès.


En l'ídex toponímic del Cartulari de Sant Cugat del Vallès, tenim una cita de Santa Maria de Palacio Salatha on ja se la cita com a "parrochia" en un document de 1071 (doc.672).
Segons el pergamí que es troba a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, la consagració del temple de Santa María de Palau Solitar fou el 14 de novembre de 1122.





El 1005 consta documentada l'església de Santa Maria dins el castell de Castellruf i just un segle més tard, el 1105, el bisbe de Barcelona Berenguer Bernat, va consagrar l'església parroquial del poble, la qual cosa significà que l'anterior terme va ser renovat. Més tard, el 1161, el bisbe Guillem de Torroja dóna la parròquia, amb els seus alous, béns i la sagrera, a la Canònica de Barcelona.



El lloc de Barberà del Vallès és documentat des de l'any 986 i el castell des del 1005. El 1006, s'esmenten les esglésies de Barberà, una de les quals devia ser la que precedí l'actual església romànica de Santa Maria, que fou construïda la segona meitat del segle XI (el 1067 i el 1074 hi ha notícia de deixes per a l'obra de l'església) i consagrada sota l'episcopat de Sant Oleguer (1116-1137).

Els dibuixos són d' en Jordi Mas Gómez, sogre d'en Pere. Si voleu veure més obres d'en Jordi Mas cliqueu aquí.

3 comentaris:

  1. Muy bonitos los dibujos y estupenda información.
    Supongo que el Encuentro de este año se verá acrecentado en el próximo.
    Bcssssssssssss

    ResponElimina
  2. Una lástima que no se pudiera hacer el encuentro, como muchos otros. Suerte que la asociación de Coleccionistas de Mollet del Vallés hizo igualmente los marcapáginas. Son muy bonitos. Montse

    ResponElimina