diumenge, 7 de gener del 2018

Puig i Cadafalch





A Catalunya, el 2017 era l'any dedicat a Puig i Cadafalch. No ha estat un any fàcil i suposo que les celebracions se n'han resentit. Amb el Departament de Cultura de la Generalitat okupat/dirigit per funcionaris/sicaris del govern espanyol m'imagino que s'ha fet el que s'ha pogut.

No era només un arquitecte, era historiador, escriptor, polític, matemàtic, restaurador, disenyador, enginyer...incansable. I la filosofia que impregnava tota la seva vida, avui en dia, seria qualificada d' independentista.

Els qui ara manen a Catalunya no haguessin escollit a Puig i Cadafalch per dedicar-li un any. En el seu moment ja va patir el càstig per la seva desafecció espanyola:


El cop d’ estat de Primo de Rivera comportà la substitució dels diputats provincials d’ elecció popular per una Mancomunitat a gust del dictador, presidida des del 1924 per Alfons Sala, que menà una campanya de descrèdit contra Puig i els diputats anteriors i una persecució contra els funcionaris més significats en el camp educatiu. L ajuntament dictatorial de Barcelona també el destituí del seu càrrec d’ arquitecte de l’ Exposició i el 1928 ordenà enderrocar les quatre columnes amb capitell d’ estil jònic emplaçades a Montjuïc dissenyades per ell el 1919 evocadores de les quatre barres de la senyera. No foren restituïdes fins 83 anys després, en una inauguració solemne el dia 27 de febrer de 2011. Amb la República les seves activitats polítiques minvaren, i la revolta del 1936 l’ obligà a fugir i s’ establí a París, i després al Rosselló, on continuà els seus estudis sobre el romànic. Després de la guerra civil li fou prohibit l ’exercici de la professió d arquitecte.(Enciclopèdia Catalana)
Va ser inhabilitat com a arquitecte per  Franco. També podria haver-lo afusellat, per què no?
Portem molts anys humiliacions, massa.

Al DHUB es pot veure una petita exposició fotogràfica.


Al Museu d' Història de Catalunya hi ha també una exposició dedicada:




I a l' Arxiu Municipal Contemporani també hi roman encara l'exposició: Puig i Cadafalch, convertir Barcelona en la "Brusel.les" del migdia. 



Encara som a temps de gaudir de l'any Puig i Cadafalch malgrat hagi acabat el 2017.
Fent aquesta entrada me n'he adonat que tinc pocs punts dedicats a Puig i Cadafalch. A partir d'ara m'hi fixaré més i intentaré ampliar la col.lecció (si hi ha algú de Mataró que llegeix això, potser sap si se n'han fet enguany) :

Fàbrica Casaramona








Casa Terrades o de les Punxes




Mansana de la discòrdia, on hi ha la casa Ametller




Panots de Barcelona








3 comentaris:

  1. ¿ Ametller de los chocolates? Hummmmmmmmmmm

    ResponElimina
  2. Síiiiiiii, visitar la casa es caro, me parece que la entrada vale unos 16 euros, pero se puede acceder al fondo del vestíbulo a una tienda peligrosísima llena de chocolate y cajitas de lata preciosas y a una cafetería con terraza desde la que se puede apreciar el interior de la manzana, tomar chocolate y muchas más delicatessen.

    ResponElimina
  3. Sí que debe de ser peligrosísimo para la cartera.
    Hace un tiempo aparecieron esas cajas y cajitas con diseños de Mucha allí cerca de mi casa...Creo que me las debieron de vender todas a mi...Son preciosas y las de chocolate nego, una debilidad.
    Ahora, a veces se encuentran las pequeñitas en Lugo, pero raramente.
    Tengo que ir...No se va a quedar mi colección de cajas a medias, ja, ja.
    Bcssssssssssss

    ResponElimina