dissabte, 27 de gener del 2018

Bcnegra 2018










Tretze, umm, enguany BCNegra arriba a l’edició número tretze. Algun problema en aquest sentit? Esperem que no, perquè més que un malefici a la vista, el que hi ha són raons de pes per acostar-se a una setmana que torna a convocar els amants del gènere a cavall entre els mesos de gener i febrer.


Paco Camarasa, fins ara ànima de la setmana, cedeix el despatx i la placa a un comissari nou. Però la cita d’enguany manté els objectius amb els quals va néixer: donar veu a uns autors que tornen, fidels, a la seva cita amb els addictes als crims de tinta. Qui s’acosti a BCNegra trobarà una presència destacada d’autors d’arreu del món. Enguany el focus s’amplia. I no només en sentit geogràfic, sinó també pel que fa a gèneres i disciplines. Perquè, a més de la narrativa, el món més negre s’expressa també de maneres que a alguns els poden semblar insòlites: de la poesia al cinema, passant pel còmic i la música.


Buscant apropar-se als barris, les activitats de BCNegra s’estendran a les biblioteques, que acolliran una rica oferta d’activitats, començant per l’exposició dedicada a Jordi Bernet, pare del mític Torpedo. Jaume Fuster i Manuel de Pedrolo estaran molt presents a BCNegra. I segur que tots dos tindrien molt a dir sobre un dels temes centrals de l’edició d’enguany: les múltiples cares que adopta l’assetjament (de gènere, a la xarxa, a l’escola…). Tindrem moltes ocasions per analitzar aquest fenomen i per veure com, sovint, el gos petit no només borda sinó que també mossega. Perquè, en la literatura negra, de vegades, no és sinó el posicionament del feble, de la víctima, de l’espectador de la injustícia a l’hora d’enfrontar-se als pinxos, als assetjadors, als més forts i poderosos, el que activa el motor narratiu de les històries. Segur que també coneix el tema de l’assetjament el guanyador del Premi Pepe Carvalho d’enguany, un James Ellroy que ha plasmat el món negrocriminal en unes novel·les brillants i a la vegada extremament obscures.







Comença l’any i torna a Barcelona una cita amb la millor literatura de gènere. Amb aquesta perspectiva, qui té por del número tretze? I és que, a BCNegra, el tretze és Ellroy, Winslow, Penny, Piñeiro, Padura, Polito & Thompson, Martín, Sanz, Carlotto, Madrid, Manchette, Fernández, Giménez Bartlett, Silva, Ripley, Llort, Salem, Mallo, Bernet, González-Harbour, Sajalín, Adenle, Luisgé Martin, Plana, Ibáñez, Del Árbol, Barcelo, McCausland, Cadenes, Ravelo, Litmajer, Frontera, Ferrari, Dirty Works, Herralde, Norma, Bcn Noire, Solana, Malvar, Villalonga, Benassar, Méndez, Nel·lo i la Barcelona Big Blues Band, Soto Ivars, Del Valle, Bosch, Varvello, Knox, Flint, Llorente, Niel, Dessaint, Kurkov, Parkes, Celestin, Tomasena, Gomara, Ledesma, Herrero, Paris, Vila-Sanjuán, Vázquez Sallés, Rey, Pastor, Tyras, Bárbulo, Mercero, Padilla, Valle, Pellejero, Álvarez, Oliver, Vallbona, Moreno, Virallonga, Subirana, Arcediano, Amils i Paco Camarasa.




Carlos Zanón, comissari de BCNegra







Cartell


NATALIA ZARATIEGUI, CREADORA DE LA IMATGE DE BCNEGRA 2018


Sortir dels tòpics i anar més enllà de la figura del detectiu amb gavardina i la noia maca. Es tractava de renovar la imatge de BCNegra i, per tant, hem deixat enrere la imatge negra i groga fins ara tan associada al festival. També la presència femenina s’ha fet més evident. I és que la dona havia d’estar present d’una manera activa en la imatge de BCNegra 2018, valorant tant la feina de les autores com el pes dels personatges femenins en les pàgines de la novel·la negrocriminal. El cartell inclou, igualment, la idea de l’assetjament, tema clau en aquesta edició. A partir d’aquests elements va néixer la imatge d’una ciutat angulosa, incòmoda, ambientada en el cinema expressionista. En aquest paisatge habiten escriptors i personatges actuals i clàssics, entre els quals hi ha alguns autors presents al festival. L’assetjament estaria representat per aquesta mateixa ciutat, plena d’arestes i d’angles impossibles, però també per uns ulls que ens vigilen i per diverses ombres, en forma de mans o de personatges amenaçadors.
Natalia Zaratiegui és una artista llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Va estudiar a l’Escola Massana i l’any 2016 va fundar a Barcelona la Galeria Cromo, dedicada al dibuix i la il·lustració.





Els punts


dos personatges, a les biblioteques

dos escriptors, a les llibreries




I si consulteu el programa i les activitats paral.leles veureu que hi ha per a tots els gustos: Música, cinema, teatre, exposicions, rutes literàries, taules rodones, debats, clubs de lectura, tallers... no t'ho pots acabar. Ah! i una festa canalla a la Damm.




Evidentment les llibreries aprofiten el moment i la majoria tenen el el seu raconet "negre" i hi ha, com no, un munt de novetats editorials, jo ja n'he pillat algun:










3 comentaris:

  1. Me gusta la idea de los autores paseándose por Barcelona al anochecer.

    Un abrazo.

    ResponElimina
  2. Yo ayer iba con la idea de coger el último de Padura. No estaba a la vista y cómo no! compré otro, porque éste va a caer igualmente.
    Me encanta, porque ya la idea de tener un detective con el nombre de Mario Conde, para mi es un puntazo...También he leído alguna en la que el protagonista no es él ( El hombre que amaba a los perros) que no sé si ocupará lugar de honor en los anaqueles estos días, aunque negra es bastante...
    A disfrutar!
    Luisa

    ResponElimina
  3. A mi Padura me gusta, y me pasa lo mismo que a tí con ese nombre y que te caiga bien tiene su mérito.
    Vi la serie en televisión y me gustó bastante.

    ResponElimina